Много хора редовно почистват ушите си, като намеренията им са свързани с поддържане на личната хигиена. Повечето от тях го правят погрешно, тъй като голяма част от методите за почистване на ушите в домашни условия носят повече вреда, отколкото полза. 
 
По-важното е, че макар ушната кал да носи усещането за нечистоплътност, няма нищо общо с личната хигиена. Тя е важна за здравето на ушния канал – осигурява защита, лубрикация, има и антибактериални свойства. Ако ушите се почистват много често, липсата на ушна кал може да доведе до сухота и сърбеж
 
Ушните канали обикновено се самопочистват и не бива да се чистят с външни средства. Когато се опитаме да отстраним ушната кал с памучни клечки например, това може да доведе до избутването ѝ по-навътре в ушния канал. 
 
Понякога може да се стигне до прекомерни натрупвания на ушна кал, което води до запушването на ушния канал. В този случай външната част на ухо трябва да се почисти с помощта на плат, след което следват и другите стъпки:
  • Първо в ухото трябва да се поставят няколко капки минерално олио, бебешко олио или обикновени капки за уши. Така ушната кал ще се омекоти, което ще улесни отстраняването ѝ.
NEWS_MORE_BOX

 

  • Може да се използва вода или физиологичен разтвор за изплакването на ухото. За да се постави в ушния канал, може да се използва спринцовка. Трябва да се внимава тя да не се поставя много навътре в ухото. Преди да попаднат в ухото, тези разтвори трябва да се загреят до телесната температура, за да се предотврати появата на замаяност.
  • Не е необходимо ухото да се чисти у дома. Има лекари, които разполагат с инструменти, с чиято помощ могат да направят това правилно и безопасно.