Магазините, които продават козметични или цветни контактни лещи нарушават установените здравни права, съобщава BBC.


Главният съвет на оптичните специалисти заявява, че лещите трябва да бъдат продавани единствено под наблюдението на специалист по очни болести, като те трябва да са предписани от очен лекар.


Създателите на продуктите отричат, че те са контактни лещи и по този начин те не нарушават установените закони.


Лещите са популярни сред почитателите на музиката и киното. Феновете са вдъхновени да променят вида на очите си от звезди като Лейди Гага и Мерилин Менсън, както и филми като „Здрач“.


Законът, който „пропускаше“ продажбата на контактни лещи, през 2005 година вече е засилил контрола върху продажбата на лещи, които не подобряват зрението. Масовата им употреба от хора, които нямат проблеми с очите, би могла да доведе до такива, при това сериозни.


Специалистите се притесняват, че неправомерните продажби могат да причинят очни инфекции на хората, които ги носят. Консултантите в магазина не биха могли да обяснят на клиентите си как да носят лещите и как да се грижат за тях.


Почти няма специалисти, които биха се застъпили за идеята лещите да бъдат носени ежедневно в продължение на година, както съветват продавачите в магазините. Производителите настояват, че продуктът им не съдържа полимер и е единствено моден аксесоар.


След като това е леща, която се поставя на окото – означава, че е контактна леща. Никой експерт не би оспорил това. Производителите обаче настояват, че продуктите им отговарят на изискванията за безопасност и законно снабдяване.


Програмата X-Ray, която работела под прикритие, установява тези нарушения. След проверката, магазините, от които са иззети всички лещи, казват, че няма да продават продуктите за в бъдеще.