Грижата за здрава и красива кожа изисква промяна както във вътрешния баланс на кожата и организма, така и промяна в начина ни на живот. Често някои фактори от околната среда указват негативно влияние, но с правилния подход и грижа можем да притиводействаме на това и да осигурим на кожата защита и грижа срещу признаците на стареене.

 

Цинкът се съдържа в малки количества в организма, но участва във функциите на над 200 ензима и позволява синтезата на ДНК. Освен това той е важен за стимулирането на имунната система, за регулация на хормоните на щитовидната жлеза, за осигуряване на белтъчния синтез и поддържането на мисловна дейност. Друго важно качество на цинка е неговата значителна полза в грижата за кожата и косата.


 

Цинкът притежава антисептично и противовъзпалително действие, което го прави идеален елемент в грижата за кожата, склонна към акне, тъй като той намалява появата на пъпки и регулира производството на себум. Този ценен микроелемент позволява кожата да зараства и да се възстановява по-бързо, ускорява заздравяването на следите от пъпките и предотвратява появата на белези. Цинкът намалява възпалението и успешно се съчетава с други терапевтични средства при по-упорито акне, например антибиотици, кремове или изотреонин. Хормоналните промени по време на бременност, от своя страна, могат да предизвикат поява на несъвършенства, срещу които значителна ефективност притежава цинка, който може да се прилага безопасно при бременни жени.

 

Освен в грижата срещу акне и черни точки, цинкът има голям антиоксидантен потенциал, което придава на кожата жизненост и предотвратява увреждането от свободните радикали, които ускоряват стареенето. Също така, цинкът подобрява визията на кожата, допринася за нейния по-добър тонус и еластичност, което го прави ценен фактор в грижата против стареене.

 

Ползите от цинка за косата също са значителни - той е важен елемент в грижата за изтощената и склонна към накъсване коса, тъй като допринася за синтеза на кератин и колаген, които са важни за подсилване, растеж и еластичност на косъма. Освен това, чрез способността си да регулира отделянето на себум, цинкът е ефективно средство за намаляване на пърхота и възстановяване на баланса в скалпа.

 

Референции:

https://www.marieclaire.fr/zinc-peau,1377823.asp