Цинкът е важен минерал за цялостното здраве, но и за растежа на косата. Когато нивата на цинка в тялото се понижат, това се отразява първо на нея. Обратното – според някои проучвания приемането на цинк не само че предотвратява косопада, но и стимулира нейния растеж.


Каква е ролята на цинка за превенция от косопад? Цинкът подпомага растежа на всяка клетка, участва в синтеза на протеини, както и в производството на хормони, включително хормоните на щитовидната жлеза. Когато се наруши някой от тези важни процеси, може да се причини загуба на коса. Поради това, приемът на цинк може да подобри състоянието на косата и да забави нейното падане. 

 


Ако например загубата на коса се дължи на хипотиреоидизъм – заболяване на щитовидната жлеза, цинкът може да бъде изключително ефективен. Така в проучване от 2013 г. се установи, че загубата на коса при жени, страдащи от хипотиреодизъм, е намаляла след добавяне на цинк към лечението.


Цинкът е мощен антиоксидант, който се справя със свободните радикали, причиняващи загуба на коса, но и проблеми с кожата на главата. Цинкът също помага за производството на себум, задържащ влагата в косата и предотвратяващ накъсването ѝ. Минералът инхибира синтеза на дихидротестостерон, хормон, който причинява плешивост. Затова, жените, които искат ускорен растеж на косата, може да приемат цинк.


Защо има недостиг на цинк в тялото? Най-често дефицит на цинк имат вегетарианците. Ако има наличие на храносмилателен проблем и не се абсорбират хранителните вещества, тогава е много вероятно да има недостиг на цинк. Диабетиците и хората, страдащи от хронични заболявания или чернодробни заболявания, също могат да имат ниско съдържание на цинк в тялото. Обикновено цинкът се препоръчва на вегетарианците, спортистите и бременните жени поради повишения риск от дефицит. Трябва да се знае обаче, че цинкът е изключително необходим, но твърде много приет цинк може да бъде вреден.


Затова минералът може да се набави чрез храната. Растителните източници на цинк са бобовите растения, пълнозърнестите храни и ядките, включително тиквени семена, кашу, бадеми, нахут, боб, спанак и гъби. Животинските протеини са най-добрият източник на цинк, а те се намират в яйчния жълтък, говеждото, агнешкото, пилешкото, стридите, омара и млечните продукти.