Съвременната естетична медицина постига сериозни успехи при лечението на целулита. В клиниките и салоните се предлагат разнообразни програми и методи за отстраняване на омразната за дамите портокалова кожа. При терапията на целулита обаче верният подход е индивидуалният и той трябва да бъде предложен в съответния козметичен център.


При усилията срещу целулита трябва да имате предвид и следното: въпреки противоречивите мнения на експертите относно ефикасността на терапията срещу целулита, процедура, която да осигурява 100 % отстраняване на мастните подкожни натрупвания – няма. Възможна е единствено корекция на естетическия дефект, чийто резултат е задоволителен.


В борбата срещу целулита освен козметичните процедури е необходимо да се спазва определен режим на хранене и да се води начин на живот, включващ физически активност.


В програмата следва да се имат предвид два важни акцента:


1. При разграждането на мастната тъкан се освобождават токсични продукти, заради което е необходимо да се положат грижи за извеждането им от организма, както и на други вредни вещества, продукти от дейността на клетките и обмяната на веществата. Необходимо е възстановяване на нормалния кръвен и лимфен поток.


2. Разрушаване и извеждане от организма на излишните мазнини.Лимфодренаж
За възстановяване на лимфопотока и отстраняване на токсините са разработени различни видове лимфодренаж.


 

Микротоковата терапия възбужда нервните и мускулни влакна, което води до нормализиране на основните функции на организма, подобрява притока на артериална кръв и венозния оток. Локално температурата се повишава с 1 градус, подобрява се тонуса на червата и уретерите.

 


Вакумният лимфодренаж ускорява процеса на обмяна на течностите и веществата в зоната на микроциркулация, усилва метаболизма. За сметка на подобряването на локалния кръво- и лимфооток се получава дренаж на междуклетъчните простраства и намаляване отока на тъканите.

 

 

Пресотерапията и импулсната баротерапия съчетават интервали на локално повишаване и понижаване на налягането, което подобрява тонуса на съдовете и избирателната проницаемост на капилярите. Това ускорява обмяната на веществата и подобрява кръвоснабдяването на мускулите.Извеждане на мазнините
След като кръвта и лимфата са пречистени и могат да циркулират нормално в тъканите, се преминава към освобождаване на излишните мазнини. Много подлагащи се на лимфодренаж се оплакват, че кожата на проблемните зони след процедура има по-лош вид. Получава се такъв ефект, когато лимфодренажът изведе излишните течности от тези тъкани, но останат налице мастните депа. За тяхното отстраняване е разработен методът липолиза.


Липолиза
Липолизата се извършва чрез електрически ток, вакуум и ултразвук. Прави се по една процедура на 5-7 дни и задължително се съчетава с лимфодренаж на по-късен етап и поддържане на специален хранителен режим.


При електролиполиза токът е с определена честота и форма на вълните, което води до процес на разпад на мазнините. Мастите се разбиват на малки съставни части, стават по-плътни, подвижни и по-лесно се отделят от клетката.


При ултразвуковата липолиза се постига един вид микромасаж на клетките, което допринася за намаляване и елиминиране на отока в третираната зона. При увеличаване на интензивността от апарата се отделя топлина, която се поглъща от тъканите. Така те стават по-еластични, нормализират се процесите на обмяна на веществата в тях. Провеждат се по 2-3 процедури в седмицата.Едва след преминаването на тези два етапа може да се търси резултат. Кожата би трябвало да изглежда по-гладка и обемът на проблемните зони да се намали. Само когато са налице тези признаци се смята, че е избран правилният метод, специалист и стриктно са следвани препоръките, целящи редуциране на целулита в посочените направления.

 

*
Независимо дали е ръчен или апаратен, масажът е метод, който води до редуциране на целулита.


Ефективни методи, които се използват широко, са и мезотерапията и липосукцията.