Проблемът с целулита е проблем на много жени, но с наближаващото лято той започва да ни вълнува все повече. Често портокаловата кожа се свързва с наднорменото тегло, но дори и при слаби жени проблемът е налице.


Засегнати са предимно жени, което се дължи основно на ролята в метаболизма на хормона естроген. С годините тези натрупвания постепенно се увеличават и независимо от теглото предразположението към целулит си остава.


Хормоналните промени, които настъпват в пубертета, след това през бременността и като краен етап през менопаузата имат отношение към промени в метаболизма и съответно трупането на така нежелания целулит. Като допълнителни рискови фактори се наслагва ограниченият двигателен режим, приемът на котрацептиви за по-продължителен период, храненето – нередовно, в големи количества, особено в по-късните часове на деня, нарушението на съня.Ролята на съня е, че при редовно недоспиване се отделя в по-голямо количество хормонът на глада – грелин, който повишава апетита. Неговото ниво спада бързо след нахранване, след което се повишава пак. Отношение има хормоналният дисбаланс при някои заболявания – на щитовидната жлеза, яйчниците и други.


NEWS_MORE_BOX


Двигателната активност, заедно с подходящия хранителен режим имат основно роля за ефективни резултати. От значение е физическата активност да бъде редовна и във всяко свободно време – дори и изборът за стигане пеша до работа, вместо претъпкания градски транспорт. Леките упражнения вкъщи също са от значение за раздвижване на циркулацията и лимфния дренаж, където се натрупват шлаките, формиращи целулита.


Масажът има важно значение за по-бързото лимфно дрениране, което го прави добро допълнение към стремежа за постигане на по-бързи резултати. Паралелната промяна в режима на хранене не е за пренебрегване. Основното е хранене по-често, на по-малки порции и избягване на големи количества храна късно вечер.


В аптечната мрежа се предлагат различни кремове и лосиони, които гарантират редуциращ ефект върху портокаловата кожа. Но те имат само допълващ ефект и заедно в комбинация с промяна в храненето и двигателния режим биха били по-ефективни за справяне с този така нежелан проблем.