Въпреки че торбичките под очите, които срещаме в образа си в огледалото сутрин, не представляват сериозен здравословен проблем, вредят на самочувствието ни.


Около орбитите на очите има тънък слой мастна тъкан. Торбичките под очите се получават, когато в тази тъкан се задържи вода, вследствие на което се образува оток.


Най-честата причина за торбичките под очите е употреба на алкохол или консумация на солена храна, което е фактор за задържане на вода в тъканите. Това са половината от случаите. В 30% от тях подпухналите очи могат да сигнализират за заболяване на бъбреците или алергия. Останалите 20% се дължат на генетична предразположеност.Можем да повлияем на торбичките на очите единствено, ако те са вследствие на задържане на вода. За да ги избегнем в този случай е необходимо да преразгледаме режима си на хранене и изолираме организма от факторите за задържане на вода, тоест трябва да намалим консумацията на сол до минимум и да ограничим алкохола. Желателно е той да не се приема ежедневно, а само по повод и да бъде в умерено количество на прием вечерно време.


Задължителна мярка е да подобрим притока на свеж въздух в помещението за сън.


За да се отървем от подпухването, като превантивна мярка, а и като терапевтична, е препоръчително да се извърши лек масаж в областта около очите. Това ще подейства като дренажна процедура.

NEWS_MORE_BOX

 


Торбичките под очите при тежка вечер и натоварване могат да се избегнат и с една широко използвана рецепта от хората в шоубизнеса. Смесва се сорбент – по-добре ентеросгел, вместо активен въглен, с отвара от лайка и тази паста се налага вечер преди лягане върху орбиталната кост на очите. Сорбентът извлича излишната влага от тъканите, докато лайката успокоява кожата, което и общо действие предотвратява подпухването.


На сутринта тази маска са отстранява внимателно, като задължително трябва да се нанесе хидратиращ дневен крем за лице. Допълнителната полза на процедурата е, че ентеросгела, в случая, извлича и някои токсини от кожата заедно с влагата, което има подобрява нейната еластичност.