Много от съвременните дами използват козметика ежедневно, като несъзнателно чрез нея могат да вкарат над 500 химични съединения в тялото си. Червила, бои за коса, гримове - всички тези продукти са химически производни, с които трябва да се внимава. Потребителят винаги трябва да бъде наясно с химикалите, които се съдържат в купуваните и употребявани от него продукти. 
 
Сред най-опасните и коварни са диоксините. Те често не се изписват в съдържанието, защото са компоненти на други съединения като триклозан, полиетилен гликол, натриев лаурет сулфат и стабилизатори. Диоксините предизвикват ракови заболявания, намален имунитет, разстройства на нервната система, а при бременни жени могат да увредят плода и да предизвикат преждевременно раждане.
 
Парабените са друг тип химикали, които рядко се изписват на опаковката. Използвани като консерванти в дезодоранти и други кожни продукти, те се свързват със силно завишен риск от рак на гърдата. При млади момичета могат да предизвикат хормонален дисбаланс и твърде рано настъпващ пубертет, а при мъже може да доведе до инфертилитет.
 
Триклозан е синтетичен антибактериален агент, който в миналото се е използвал като пестицид. Той крие рискове както за човешкото здраве, така и за околната среда. Често се класифицира като хлорофенол, група химикали сочени за канцерогени. Използва се в дезодоранти, сапуни и пасти за зъби
 
Пропилен гликол и бутилен гликол са нефтени производни. В химичната практика са толкова опасни, че е забранена тяхната обработка от хора, ако не се носят дебели гумени ръкавици, изолиращи дрехи и защитни очила, а изгарянето му е забранено: трябва да се заравя дълбоко в земята, за да не вреди. Предизвиква мозъчни, чернодробни и бъбречни нарушения. Често се среща в евтините азиатски червила.
NEWS_MORE_BOX
 
Имидазолидинилът се използва в някои бои за коса. Той е консервант, който отделя формалдехид, причиняващ ставни болки, кожни обриви, алергии, депресии, главоболия, ушни възпаления, хронична отпадналост, замаяност и безсъние.
 
Експерти съветват винаги да се следи за съдържанието на козметичните продукти. Макар повечето токсични съставки да са забранени от закона, тяхната регулация не винаги е възможна, а контрабандата на продукти не е прецедент.