Веществата, открити в мастилата за татуиране, са рискови, тъй като могат да предизвикат рак, увреждане на ДНК или въздействие върху плодовитостта.

 

Според изследвания химикалите, които се съдържат в мастилото, се натрупват в продължение на годините в лимфните възли, което причинява подуването им и организмът трудно се бори с инфекциите, като същевременно има риск от по-сериозни заболявания на по-късен етап от живота. Това може да причини и животозастрашаваща инфекция на кръвта.


 

Специалисти предупреждават също, че има вероятност и мастилата да бъдат замърсени и това да доведе до дразнене на кожата като зачервяване и оток.

 

Мастилата са смес от няколко съставки и включат химически титанов диоксид, за да създадат определени цветове. В тях се съдържат и хром, никел, които са токсични за тялото. Други компоненти включват барий, мед, живак, амини и различни оцветители. За да се постигне постоянен ефект, мастилото за татуировки се инжектира в дермата и остава там за постоянно, освен ако не се премахне с лазерна технология. Според специалисти тези вещества са канцерогени и предизвикат рак. Те са намерени в 83% от изследваните черни мастила.

 

Ако татуировката покрива или заобикаля бенка, не може да се видят добре промените в кожата, които биха могли да сигнализират за зараждащ се рак на кожата. Пигментите в татуировката може да затруднят лекаря в поставянето на точната диагноза. Според доклад на Европейската комисия татуировките могат да затруднят наблюдението за рак на кожата и да попречат на ранната диагностика и последващото лечение. Хората, които имат татуировки, заемащи голям участък от кожата, са най-застрашени от недиагностициран меланом. Затова се препоръчва да се избягват татуировки в областта на кожата, съдържаща бенки или пигментни участъци. 

 

В заключение, трябва да се знае за ефектите на съвременното мастило за татуиране върху човешкото тяло, за да се избегнат евентуални по-сериозни последствия за здравето. Необходимо е повече хора да знаят за вредата от татуировките, въпреки че според проучвания един на всеки четири човека на възраст между 18 и 35 години си прави татуировка.