Мастилото използвано за направата на татуировка може да прикрие признак за меланом.
 
29 годишен германец премина през лазерно премахвана не татуировка, след като специалисти откриват риск от меланом.
 
Преди да се премахнат изцяло татуировките от гърдите и ръцете на младежа, лекарите не могат да са сигурни дали състоянието е злокачествено, тъй като мастилото променя пигментацията на кожата и пречи да се направят съответните изследвания.
 
За премахването на всяка една от рисунките са били нужни седем години или общо 43 сесии с лазер .
 
От направената биопсия на изчистената от татуировките кожа, специалистите установяват повърхностен злокачествен меланом, най-често срещаната форма на меланом. 
NEWS_MORE_BOX
 
Повърхностно разпространяващият се меланом засяга най-горния кожен слой. 50% от случаите започват от съществуващи бенки. Когато тялото е обрисувано с татуировки, обаче, това пречи да се забележи промяната в цвета на кожата около бенката, един от признаците за риск от рак, обясняват специалисти.
 
Авторите, докладвали за случая в JAMA Dermatology 2013, съобщават за още 16 случая на меланом на пациенти с татуировки, при които лазерното премахване е довело до късно поставяне на диагнозата и фатален край.
 
Специалисти отбелязват, че мастилото, използвано за направата на татуировките прикрива показателите за меланом, но няма данни, че то е причината за появата на този вид рак.