С напредване на възрастта в човешкия организъм се променят много неща, част от които невидими за окото, а други засягащи визията на човека. Пример е изтъняването и падането на косата, наречено оплешивяване.

 

Нови проучвания разглеждат причините, които стоят в основата на тази визуална промяна и вече са открити механизми, които причиняват оплешивяването.


 

Причините могат да бъдат открити при разглеждане на нормалния клетъчен цикъл на клетките, изграждащи космените фоликули.

 

При млади организми тези клетки имат доста специфичен жизнен цикъл, при който изключително добре е балансирано нормалното клетъчно делене, наречено симетрично и малко по-различното асиметрично клетъчно делене.

 

С напредване на възрастта се наблюдават промени в този баланс и именно те водят до промяната.

 

Космите растат благодарение на стволовите клетки в техните космени фоликули. Tези фоликули са мини органи и основата на космения растеж стои в правилното протичане на клетъчния цикъл на фоликулярните стволови клетки.

 

Въпросните стволови клетки преминават през циклични симетрични и асиметрични деления както споменахме. При симетричните, вследствие от делението се получават две напълно идентични клетки, а при асиметричните се образуват две различни клетки – една стволова и една диференцирана клетка. Изключително важен е балансът между деленията.

 

Продуктите на асиметричното делене са изключително важни за поддържането на населението от стволови клетки в космените фоликули.

 

Ако балансът бъде наклонен в полза на симетричното или асиметричното делене, космения фоликул се уврежда и функцията му се променя.

 

При напредване на възрастта, освен промяна в баланса, се наблюдава и поява на друг вид делене на клетките – атипично сенилно асиметрично делене.

 

Причината за възникване на новия вид делене се крие в междуклетъчния матрикс и особено в хемидесмозомите, които представляват белтъци, свързващи клетките с екстрацелуларния матрикс.

 

Благодарение на това свързване клетките могат да се ориентират за разположението си в определено пространство. В процеса участват и други белтъци, отговарящи за полярността на клетките.

 

Вследствие на остаряването хемидесмозомите и определящите полярността белтъци придобиват различни промени, които водят до отклонения в нормалния цикъл на стволовите клетки в космените фоликули. Може да се каже, че клетките стават дезориентирани и изтощени и именно това води до изтъняване на космите и оплешивяване.

 

Източник:

https://www.sciencedaily.com/releases/2021/03/210316093424.htm