Ежедневието на хората с чувствителна кожа може да бъде цяло предизвикателство за самочувствието им. Много често кожните раздразнения се проявяват внезапно и неочаквано, нерядко и в най-неподходящия момент. Рано или късно свръхреактивността на кожата води до влошаване качество на живот.


Честа грешка е бъркане на понятията алергична и чувствителна кожа. Основната разлика е във времето, за което се появават оплакванията, които са сходни, и колко дълго остават след премахване на вероятния причинител.


В световен мащаб един на всеки двама души споделя, че страда от повишена чувствителност на кожата. Чувствителната кожа е по-често срещано явление при жените (в 60% от случаите) отколкото при мъже. Въпреки че най-често засяга лицето, чувствителността може да се прояви и в други зони на тялото - скалп, шия, деколте, ръце и крака.Чувствителната кожа може да реагира на всякакви дразнители. Рецептори в кожата преобразуват механичните, химични и топлинни стимули в електрически сигнали, които достигат до мозъка - където съответно се провокират сетивни възприятия.

 

авене 1


Най-честите симптоматични прояви на чувствителната кожа са щипане, усещане за опъване и дискомфорт, зачервяване и дори залющване. В зависимост от степента на чувствителност могат да се категоризират различни форми на нетолерантност. При тежките форми свръхчувствителността е патологично състояние, докато при умерените е достатъчна подходяща редовна грижа.


Свръхчувствителността се проявява като бурна реакция както към външни агресивни фактори на околната среда, така и към вътрешни - като негативни емоции и стрес.


Замърсяване, променливи климатични фактори, пикантни храни, честа употреба на алкохол, дори някои медикаменти могат да доведат до проява на реакция от страна на кожата. Специално внимание трябва да бъде обръщано на продуктите за грижа, които се използват. Неподходящите и агресивни почистващи продукти за хигиена могат допълнително да нарушат комфорта на кожата и да имат негативно въздействие.


Хидратацията е в основата на добрата грижа, тя е ключът към здравата и красива кожа. Независимо от типа кожа е препоръчителна употребата на хидратиращи продукти с подходяща текстура. Важно е да се отбележи, че свръхчувствителност може да се прояви както при суха, така и при кожа, склонна към омазняване, а дехидратацията да допринесе за още по-бурна реакция.


Свръхчувствителната кожа се нуждае от продукти с „минималистични“ формули – с възможно най-малко съставки. Разнообразието от съставки може да провокира реакция и да влоши състоянието на чувствителната кожа, а ароматите също могат да бъдат потенциални дразнители. Биомиметичните формули съдържат съставки сходни с тези на структурата на кожата, което ги прави изключително лесни за абсорбиране и са съвместими с всеки тип кожа. В добавка към това, биомиметичната формула оптимизира ефективността на активните съставки, вложени в продукта за грижа и съхранява микробиома.

 

авене 2


Стерилната козметика е друг важен момент при избора на козметика за лице и кожа, склонни към свръхчувствителност. Патентованата система за херметично затваряне на опаковките запазва дермокозметичната формула във времето, като не позволява нейното замърсяване и окисление през целия период на употреба. По този начин се елиминира необходимостта от влагане на консервант или консервант-подобни вещества.


Правилната грижа може да повиши комфорта на кожата и качеството на живот на пациентите. Медикаментите са незаменим помощник тогава, когато оплакванията и проявленията станат сериозни. Рядко се налага да се комбинират лекарствени препарати. В тези моменти спирането на провокиращите фактори и включване на стерилна козметика с минимален и балансиран състав е от изключително важно значение.


Серията Tolerance Control е обогатена с иновативна постбиотична активна съставка D-SENSINOSE™, извлечена от Термална вода Avène, с ултра успокояващ ефект, която има цялостно действие върху сетивните неврони. Tolerance Control крем е част от семейството на стерилната козметика и съдържа 98% съставки с натурален произход, с 0% аромати и консерванти.


Много често чувствителната кожа е по-предразположена да развие алергични реакции, както към козметични продукти, така и към факторите на средата. Ето защо, когато е налице дискомфорт, дори и минимален от значение е бързата и своевременна грижа.