Силно чувствителната кожа реагира с раздразнение към фактори, които се понасят добре от нормалната кожа. Типичните симптоми са усещане на парене и сърбеж. Възможно е също така да се появи и зачервяване.
 
Дерматолозите обясняват, че причините за много чувствителната кожа са комбинация от отслабена бариерна функция на кожата, реакция към стресови фактори и хиперреакция на нервните окончания. Стресови фактори за кожата могат да бъдат определени козметични съставки, влиянието на околната среда, както и повишени нива на емоционален стрес.
 
Причината, поради която някои хора имат много чувствителна кожа, също не е ясна. В случай, че страдаме от заболяване като розацея или купероза, може и да има наследствена причина за повишената чувствителност. Въпреки това, дори хора без заболявания могат да страдат от свръхчувствителност на кожата
 

Какви са разликите между много чувствителната и чувствителната кожа?

 
Хиперчувствителната и чувствителната кожа имат много общи неща. Основната разлика е честотата и интензивността на симптомите. Така например, ако повечето продукти за грижа за кожата предизвикват парене или сърбеж, по-вероятно е да страдаме от хиперчувствителна кожа. 
 
А ако симптомите се появяват рядко или към един - два продукта, по-скоро страдаме от чувствителна кожа. Друг начин, по който можем да различим двете състояния, е наличието на споменатите заболявания като розацея или купероза. Те са знак за свръхчувствителност на кожата. 
 
Важно е да се знае още, че силно чувствителната кожа невинаги е съпроводена с видими симптоми. Често се характеризира с неприятни усещания като парене и чувство на опънатост. 
 

Каква е разликата между изчервяване и зачервена кожа, свързана с хиперчувствителност? 

 
Изчервяването се появява, когато кръвоносните съдове на лицето се разширят, което може да се случи в различни ситуации. Най-често, когато се повиши температурата на тялото - при физически упражнения, високи температури, менопауза, притеснение и др. Тогава то има нужда да се охлади. 
NEWS_MORE_BOX
 
 
От друга страна, зачервяването на кожата, свързано с хиперчувствителност, продължава значително по-дълго - часове, дни или дори месеци. То може да е индикатор, че кожата е възпалена и няма да изчезне, докато не се третира. 
 
Сръхчувствителната кожа има нужда от специална и активна грижа, която да намали хиперчувствителните реакции. Трябва да използваме продукти, които повишават прага на чувствителност, намаляват раздразненията и възстановяват комфорта на кожата. Важно е също така да не съдържат съставки, които могат допълнително да раздразнят чувствителната кожа.