Сутрешният душ е прекрасен начин да „отмием“ инерцията на съня и да се ободрим. Вечерният душ може да даде ефикасен старт на релаксиращите процедури, подготвящи ни за сън. Как може една и съща дейност да ни ободрява и да ни помага да заспим? Това е важният въпрос по отношение на къпането като релаксираща процедура. По отношение на влиянието му върху външния ни вид и самочувствието обаче нещата са по-различни.

 

Вземането на душ или вана има голяма роля върху кожата и косата. Както нейното състояние се мени при различни атмосферни условия, така и ефектът от къпането може да е различен и да варира от позитивен до негативен през различните периоди на годината.


 

Като подлагащ на най-сериозно изпитание кожата и косата, зимата е сезонът, когато влиянието на сутрешното или вечерното къпане се усеща най-осезаемо.

 

През зимата, когато влажността на въдуха пада, успоредно с температурите, проблемите с косата и кожата зачестяват. Независимо по кое време вземат душ, хората със суха кожа трябва да ползват овлажняващи козметични продукти непосредствено след него, за да задържат влагата в кожата си и да я предпазят от прекомерно пресушаване. На повечето продукти от този тип трябва да се осигури достатъчно време, за да попият добре в кожата. За улеснение на този процес хората със суха кожа е добре да се къпят вечер.

 

Още един плюс на вечерното къпане е възможността козметичните и дерматологичните грижи за косата и кожата да се допълнят и с няколко чисто естетически ползи.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Къпането вечер позволява отмиване на всички абсорбирани по повърхността на косата и кожата вещества, които може да действат като алергени или да допринесат за пресушаването им. Престоят на тези продукти неотмити през цялата нощ крие своите рискове, особено при хора с чувствителна и проблемна кожа.

 

От друга страна, къпането вечер крие и своите негативи, особено за косата. Хората, които се къпят вечер, често пренебрегват нуждата от добро подсушаване на косата, което може да увреди космените фоликули. Възглавницата възпрепятства отвеждането на влагата от косата нощем и спането с дори леко влажна коса води до натрупване на влагата във фоликулите на космите.

 

В най-лошия случай те се напукват и увреждат, което може да доведе до косопад. Дори в по-леки случаи обаче прекомерното натрупване на влага в космените фоликули може затрудни нормалното омазняване, изхранване и растеж на космите и да изтощи косата. В условията на неблагоприятното влияние на зимните условия, подобни последствия се проявяват бързо и с по-сериозни последствия за състоянието на косата. По отношение превенцията на тези проблеми сутрешният душ има своите предимства.