Сутрешният душ може да бъде изключително полезен, тъй като подобрява цялостното здраве на тялото, но и прави човек да изглежда по-красив.

 

Сутрешният душ води до повишеното чувство за бдителност и концентрация на работното място. Той също спомага за засилването на централната нервна система и за стимулирането на надбъбречните жлези, което води до по-високи енергийни ниваПо принцип през нощта някои хора са склонни да се потят повече, отколкото други, а ако не се вземе душ сутринта, цялата пот и бактериите от чаршафите остават на кожата през целия ден. Тези бактерии могат да причинят различни кожни раздразнения и възпаления, включително акне.


Сутрешният душ също подобрява циркулацията, но къпането трябва да се с по-хладка вода, защото тя стимулира растежа на косата и не позволява изсушаването ѝ. Душът също подпомага регенерирането на кожните клетки.


Сутрешният по-хладен душ спомага и за производството на повече бели кръвни клетки, които са жизненоважни за имунната система и за преборване с вирусите, бактериите и микроорганизмите, които причиняват болести. По-здрава имунна система означава здраво тяло, но и по-здрава кожа и коса.


Счита се още, че по-хладките сутрешни душове помагат на тялото по-бързо да се изчисти от натрупаните токсини и нежелани вещества.


Сутрешният душ е за предпочитане и за хората, които страдат от акне и имат мазна кожа или скалп, тъй като той помага за регулиране на естествените масла в кожата и косата.


Защо не бива при къпането да се използва много топла или пък гореща вода дори в по-хладните дни? Ако се използва прекалено топла или почти гореща вода, на първо място ще се повиши телесната температура. Второ, горещата вода ще изсуши кожата и ще премахне естествените ѝ масла. Горещият душ се отразява изключително неблагоприятно и на чувствителната кожа, тъй като тя е склонна към зачервяване. При косата нещата стоят почти по същия начин. Горещата вода може да предизвика накъсване и косопад, както и сухота.


По принцип вечерният душ също има своите предимства като намаляване на умората и бактериите от тялото, но освен него, може да се вземе и сутрешен душ за по-добър старт на деня, по-добро здраве и повече красота.