Сусамовите семена съдържат хранителни вещества, които укрепват косата и я поддържат здрава и сияйна. Богати са антиоксиданти, минерали и мастни киселини като линолова, олеинова, палмитинова и стеаринова киселина и голямо количество витамин Е и К. Източник са на желязо, селен, цинк, фосфор и др.


Сусамовото масло е отлична съставка за превенция от косопад. То съдържа омега-3, омега-6 и омега-9 мастни киселини, които осигуряват необходимите хранителни вещества на космените фотикули. Подобрява също тяхната здравина и текстура, като подхранва корените.


Антибактериалните свойства на сусамените семена почистват запушените пори на скалпа. Маслото от сусам прониква дълбоко в космените фотикули и предотвратява изтощаването на косъма от шампоана. За насърчаване растежа на косата и засилване на кръвообращението, сусамовото масло трябва да се приложи върху скалпа затоплено, почти горещо.Маслото е от полза за коса, увредена от топлинна обработка. Хората, които страдат от пърхот, може да използват сусамовото масло, тъй като то унищожава гъбичките, предизвикващи раздразнения по скалпа. Помага ефективно и в борбата с въшките, като ги задушава. Използва се в комбинация с етерични масла, които убиват яйцата в косъма. Сместа се оставя на косата за около 20 минути, след което се измива с шампоан.

 

NEWS_MORE_BOX


Сусамовото масло действа благоприятно на повредената коса с нацъфтели краища, като я подхранва в дълбочина. То успокоява сърбежа, причинен от сухотата. В резултат косата възстановява изгубената влага, блясъка, еластичността и мекотата си. За да се направи сместа, към половин чаша сусамово семе, се добавят две супени лъжици кисело мляко и една лъжица мед. Оставя се за 15 минути, след което косата се измива с шампоан.


Хранителните вещества в маслото от сусам предотвратяват преждевременното стареене на космените фотикули и запазват естествения цвят на косата. То притежава потъмняващи свойства, което е ефективно при хора с вече посивели коси.


Сусамовото масло се използва при излагане косата на слънце, защото действа като естествена защита от ултравиолетовите лъчи. То предпазва косъма и от други външни фактори.