Отделянето на мъртви кожни клетки е естествен биологичен процес, който не може да се предотврати. Честото и прекомерно отделяне обаче, може да доведе до появата на пърхот и други кожни проблеми.

Появата на пърхот е по-често срещана през зимата, което налага ограничаването на лаковете за коса и геловете, поради по-голямата чувствителност и сухота на скалпа. Използването на сешоари също не е препоръчително през този сезон поради допълнителната дехидратация на кожата.

Използването на специализирана медицинска козметика може да намали сухотата на кожата и респективно прекомерното й лющене.

Медицинската козметика съдържа малки количества каменовъглен катран, цинк пиритион, силициева киселина, селен-сулфид или сяра, които в правилна комбинация могат да възстановят кожата, да намалят чувствителността на скалпа и екстремното отделяне на кожни клетки.

Специалисти напомнят да не се забравя предварителната консултация с дерматолог преди предприемането на лечение.

В случаите, в които медицинската козметика няма положително действие и лющенето на кожата не намалява, може да се касае за себореен дерматит. Кожата на хората със себорея е предразположена към развитие на други кожни проблеми по цялото тяло.

За лечението на себореята се изисква по-агресивно лечение, като прием на стероиди.