Перспективата да можем да си спестяваме честото миене на косата и сушенето ѝ, без от това да страдат блясъкът и здравината ѝ, изглежда много изкусителна и все по-реална. Още повече, че за целта няма да се налага да подстригваме или бръснем косата си. Просто ще можем да ползваме т. нар. сухи шампоани, които се прилагат директно върху суха коса и не изискват отмиване.

 

Според повечето производители сухите шампоани осигуряват същите ползи за косата, каквито носят и стандартните шампоани:


  • Премахват излишното омазняване;
  • Регулират производството на себум:
  • Осигуряват достатъчно обем на косата след употреба;

 

И всичко това се постига, без да е необходимо ежедневно нанасяне и още повече – без нужда от мокрене и измиване на косата. Като единствен и основен недостатък на сухите шампоани се посочва това, че не осигуряват дълготрайна защита на скалпа и нещо повече – отпадните продукти от разграждането им може да се натрупат в кожата на главата и да я увредят. Основна превантивна мярка за почистването на кожата на скалпа от такива замърсявания остава редовното измиване на косата. Затова миенето на косата следва да се разглежда като необходимост, гарантираща, че ще се полагат качаствени грижи и за кожата на главата.

 

Сухите шампоани обаче предоставят много удобва временна алтернатива на класическите шампоани за случаи, когато нямаме възможност да измиваме косата си. Повечето от тях са разработени на спиртна основа и бързо разтварят и премахват излишното омазняване на косата, оставяйки я с по-чист и свеж вид. Макар и краткосрочен, този ефект не бива да се пренебрегва, още повече на фона на безопасния състав на сухите шампоани. Добре е да се подбират такива, съдържащи овлажняващи съставки, които предпазват косата от прекомерно пресушаване.

 

NEWS_MORE_BOX

 

За да се избегнат евентуални негативни последствия за косата и кожата на скалпа, експертите препоръчват сух шампоан да не се ползва за периоди по-дълги от 3 месеца и да се избягва ежедневната употреба.

 

Повечето сухи шампоани се предлагат под формата на спрейове и пудри. За да се постигне по-безопасен и задоволителен ефект от тях, се препоръчва да се употребяват само върху части от косата, които имат най-сериозна нужда от почистване и освежаване и количеството да се нанася равномерно.