Сухите, напукани и кървящи устни представляват неудобство не само заради неприятния им вид, но и заради дискомфорта, който създават. По-важното е, че сухите и напукани устни могат да бъдат признак за някакъв проблем в организма. Следва да проследим някои от причините, отговорни за неприятното състояние…
 

Климатични условия

Свойствата на кожата на устните са такива, че тя губи влага между 3 и 10 пъти по-бързо, в сравнение с кожата на другите части на тялото. Климатичните условия са най-честата причина за сухи и напукани устни
 
Сухият въздух и честото излагане на слънчеви лъчи могат да са причина кожата на устните да загуби влагата си много бързо. 
 

Дишане през устата

Когато говорим за по-продължителен период от време, устните изсъхват. Когато въздухът непрекъснато преминава през тях, както когато говорим или дишаме през устата, при запушен нос, това може да доведе до напукването им. 
 

Прием на медикаменти


Някои медикаменти за лечение на хипотиреоидизъм, тежка форма на акне, високо кръвно налягане, заедно с някои други лекарства, също могат да са причина за изсушаване на напукване на кожата на устните. 
 
Тези странични ефекти не се наблюдават сред всички, но, ако се установи подобна зависимост, следва да се консултираме с лекар. 
NEWS_MORE_BOX
 
 
Алергени
 
Ако имаме повишена чувствителност към определена козметика, резултатът може да е напукани и кървящи устни. Така например, в случай че сме алергични към восък, масло от шеа и рациново масло, не бива да се използват продукти за устни, които съдържат тези съставки. 
 
Дори и пастата за зъби, съдържаща натриев лаурил сулфат, може да е причина за напукани устни. Знае се, че това вещество може да доведе до възпаление на устните и устата сред някои. 
 
Подобна алергична реакция може да бъде причинена и от консумация на определени храни.