Пърхотът е досаден проблем, който засяга мнозина и може дори да доведе до проблеми в общуването с околните. Какво трябва да знаем за пърхота, за да се справим с него?
 

Сухият скалп, пърхотът и псориазисът са три различни неща

Макар симптомите, които предизвикват, да са подобни, тези състояния не бива да се бъркат. При сухия скалп на места могат да се наблюдават люспи, но не е задължително. Сухотата често се дължи на фактори, свързани с околната среда или употребата на определени продукти. В последния случай, състоянието се подобрява, след като се смени съответният продукт. 
 
Пърхотът се характеризира със силен сърбеж и наличие на жълтеникави люспи и мастни натрупвания по скалпа
 
Псориазисът е съвсем различно състояние, което обикновено засяга тези, които имат генетично предразположение към него. При него люспите са сребристобели и по-плътни. Още повече, това състояние далеч не се ограничава само до скалпа. Може да са засегнати още области като лактите, коленете, кръстът и ноктите
 
При съмнение, следва да се проведе консултация с дерматолог. 
NEWS_MORE_BOX
 
Сухотата обикновено не причинява пърхот
Често се смята, че появата на люспи се дължи на сухота в областта на скалпа, но истината е, че тя не може да бъде причина за развитие на състоянието. То е резултат на прекомерно количество мазнина. Бактерията, която има отношение в развитието на пърхота, се размножава при наличието на големи количества себум.
 
Това не е показател на липса на хигиена, обикновено виновни са гените. В случай, че има прекомерен растеж на бактерията, причиняваща състоянието, кожата започва да отделя кожни клетки в стремеж да се отърве от бактериите. 
 
Когато веднъж се развие този проблем, справянето с него е трудна задача.