Косата трябва да се поддържа здрава и хубава всеки сезон. През лятото тя е изложена на вредните слънчеви лъчи. Затова става суха, чуплива и губи своя блясък. Има различни спрейове, шампоани и маски, които подобряват структурата на косъма в горещините. Те обаче нямат никакъв ефект в случаите, в които става дума за здравословни проблеми. 
 
Ето как по различните структури на косата можем да познаем какво се случва с нашето здраве:

Суха, чуплива коса

 
Много хора устонявяват, че след завръщането им от морската почивка имат суха коса, която лесно се чупи. Това е в резултат от парещите слънчеви лъчи и солта във водата, които увреждат структурата на косъма до голяма степен. Ако всяка сутрин намираме косми по възглавницата, е по-добре да намалим сушенето със сешоар, къдренето с маша за коса или да ползваме по-качествена техника с турмалин, която щади много повече косата. 
 
Синдром на Кушинг или хипотиреоидизъм са здравословните проблеми, които могат да предизвикат изсушаване и капене на голямо количество коса. Тези състояния се появяват при нарушение във функциите на щитовидната жлеза. Така метаболитните процеси в организма се забавят и болният неминуемо качва тегло. Недостигът на желязо, цинк и витамин С също могат да са причина за суха и изтощена коса. 

Изтъняване на косата

 
Ако сме имали гъста коса, която през последните няколко месеца е започнала да изтънява, то трябва да потърсим консултация с лекар, защото може да става дума за хипотиреоидизъм. Именно щитовидната жлеза участва в регулирането на ендокринната система и играе важна роля при производството на новите космени фоликули. Хормонален дисбаланс може да е причина за изтъняване и косопад. 
NEWS_MORE_BOX

Окапване на косата 


 
Статистиката показва, че човек губи около 100 косъма на ден, но това не е причина за оредяване на косата. Ако сутрин забележим, че след ресане ни падат по цели кичури, е добре да посетим специалист, защото това може да се дължи на анемия (липса на желязо) или друг здравословен проблем. Освен на дефицит на желязо, окапването на косата се случва и заради липсата на протеин, който подхранва косата.