Есента безспорно е един от най-красивите сезони, със своите наситени цветове и свеж въздух, това време от годината носи усещането за промяна. Промяната обаче идва и за нашата кожа
 
Много често при смяната на сезоните, кожата ни реагира и в повечето случаи – неблагоприятно. Тук говорим най-вече за дехидратация и изсушаване на кожата, като тези проблеми изискват усилия, за да се справим.
 
Как да защитим кожата си и да не допуснем нейното изсушаване по време на есента?
 

1. Овлажнител

Една от основните причини за изсушаването на кожата и последващото белене, е именно спада на хидратацията. Това може да доведе освен до дискомфорт, но и до кожни възпаления. Ето защо екземите, розацеята и свръхчувствителността могат да се обострят през това време на годината. 
 
За да защитим кожата си от смяната на сезона, е добре по-интензивно да използваме хидратант. Това не само ще овлажни кожата ни, но също така намалява зачервяването и подобрява еластичността през по-хладните месеци.
NEWS_MORE_BOX
 

2. Масла

Натуралните масла подхранват кожата ни. Особено през есента те ни помагат да поддържаме еластичността на кожата и ни предпазват от трансепидермална водна загуба. Това ще ни помогне и да балансираме и стимулираме работата на мастните жлези.
 
Важно е да се знае обаче, че е добре да избираме масла, които са със естествен произход, като жожоба, зехтин, кокосово или какаово масло. Твърде преработените козметични продукти не се усвояват правилно от кожата ни и водят до запушване на порите
 

3. Храната


Независимо от повърхностното приложение на хидратанти, защитата на кожата е пряко свързана с храната, която консумираме. По време на есента е добре да включим в менюто си храна, по-богата на вода.
 
Добре е да хапваме повече листни зеленчуци, сезонни плодове, здравословни мазнини и да пием повече вода. Специалистите препоръчват да избягваме дехидратиращите продукти като алкохол, кофеинови напитки, сухи меса и нишесте.