Високите температури подлагат на изпитание нашата кожа. Ако не ползваме подходяща козметика, можем да получим изгаряне, раздразнение, сухота, обриви... Понякога се получава и дехидратация. За да вземем нужните мерки срещу тези проблеми, трябва да познаваме и своя тип кожа. 
 
Има различни хидратиращи и овлажняващи продукти, на които можем да разчитаме през летния сезон. Някои от нас обаче не правят разлика между тях, както и между суха и дехидратирана кожа, което може да попречи на правилната грижа. 

Хидратация

Когато кажем хидратация, първо се сещаме за вода. Хидратирането на нещо означава увеличаване на съдържанието на вода в него. Хидратацията на кожата е именно повишаването на количетсвото вода в кожните клетки, което я прави по-здрава, гладка и с по-плътен тен. 
 
Да си представим една чинийка, на която има грозде и стафиди. Пресният плод съдържа достатъчно количество вода, която поддържа всички клетъчни функции и затова зрънцето е гладко, с хубав зелен цвят, например. Докато при стафидата се вижда, че липсват вода, което с времето я прави суха и набръчката, както и с по-различна пигментация. Подобен процес става и с кожата. 

Как да хидратираме достатъчно кожата през лятото?

Лекарите съветват да пием повече течности, предимно вода, тъй като кожата ни е последният орган, който ги абсорбира. Препоръчително е през лятото да се мажем по-често с козметика, която стимулира хидратацията. Такива са продуктите с хиалуронова киселина, натриев хиалуронат, глицерин, мед и други натурални съставки. Алоето също съдържа голямо количество вода, което има силен хидратиращ ефект върху кожата. 

Овлажняване


Овлажняването на кожата се свързва най-често с маслата за тяло. Космените фоликули и кожните клетки произвеждат себум, който защитава и подхранва кожата и същевременно я предпазва от изсушаване и преждевременно стареене. Хората със запушени пори на кожата имат свръхпроизводство на себум, докато тези със суха страдат от липса на естествени мазнини. 
 
Независимо от вида на нашата кожа, овлажняването трябва да е част от ежедневните грижи за нея през летния сезон, категорични са дерматолозите.

Каква е разликата между овлажняване и хидратиране?

Целта на хидратацията е да свърже водата с кожнбите клетки и да предотврати нейното напускане от там. Тоест този процес трябва да се случи преди овлажняването, което е следваща стъпка в грижата. Може успешно да се използват хидратиращи серуми, които съдържат в себе си и овлажнители. Така след като кожата е добре хидратирана, може да бъде намазана с някакво овлажняващо масло, с което водата и влагата ще останат в клеткитеи за по-дълго време. 
NEWS_MORE_BOX
 
При дехидратираната кожа липсва вода, докато при сухата има дефицит на мазнини. Кожата през лятото ни може да бъде дехидратирана, суха или съчетание от двете състояния. Затова е важно да усетим от какво се нуждае тя и да й го дадем. 
 
Дехидратираната кожа изглежда блeда и опъната, дори да е достатъчно овлажнена. Ако усетим подобни признаци, можем да вземем хидратиращ серум с някои от споменатите по-горе съставки. След неговото нанасяне може да сложим и масло за тяло.
 
Липсата на влага/липиди при сухата кожа може да доведе до раздразнение, грубост и люспене на кожата. В такъв случай дерматолозите препоръчват масла, които проникват дълбоко в кожата и й позволяват да диша. Продукти за тяло с жожоба или кокосово масло се препоръчват за изключително суха кожа.