Студовата уртикария представлява реакция на кожата към студа. Когато тя установи контакт със студен обект или въздух, по нея се появява червен обрив, който се характеризира със сърбеж
 
Тежестта на тези симптоми варира сред различните хора. При някои се наблюдават слаби реакции, докато при други те са по-сериозни, включително могат да обхванат и цялото тяло – системна реакция. Тя може да доведе до много ниско кръвно налягане, загуба на съзнание, шок и дори летален изход. 
 
Студовата уртикария се появява по-често при младежите. При съмнение за заболяването трябва да се проведе консултация с лекар. Лечението включва прием на антихистамини и избягване на студен въздух и вода. 
 

Как да познаем, че страдаме от състоянието?

 
Характерните симптоми за студова уртикария са:
  • Поява на обриви на местата, изложени на студ. Обривите са червени и сърбят.
  • Реакцията се влошава, когато кожата се загрее. 
  • Подуване на ръцете, когато държим студени обекти.
  • Подуване на устните и гърлото след консумация на студена храна или напитка. 
 
По-сериозните реакции включват:
  • Анафилаксия – тежка алергична реакция, която може да доведе до загуба на съзнание, сърцебиене, подуване на крайниците или торса и шок.
  • Подуване на езика и гърлото, което може да затрудни дишането
NEWS_MORE_BOX
 
 
Важно е да се знае, че симптомите на студовата уртикария започват малко след излагането на студено. Повечето реакции, свързани с това състояние, се появяват при излагане на температура, по-ниска от 4°C. Възможно е обаче някои хора да изпитат симптомите и при по-високи градуси.
 
Студовата уртикария е по-вероятно да се появи при наличие на влага и вятър. Най-тежки реакции обикновено се наблюдават, когато цялото тяло е изложено на студ - например при плуване в студена вода.