Студеният душ е практика, за която се твърди, че може да бъде от полза за здравето. Дали наистина обаче си заслужава да подложим тялото на студената струя?
 
Поддръжниците твърдят, че ниските температури подобряват метаболизма, настроението и дори състоянието и вида на косата и кожата. Къде е истината?
 
По отношение на косата, студът помага за укротяване на разрошените кичури и затваря влагата в косъма, като по този начин се предотвратява счупване. 
 
Що се отнася до влиянието на студената вода върху кожата, тя води до временно свиване на порите и намалява зачервяването и подпухналостта. В допълнение, студената вода подобрява и кръвообращението – начин на организма да поддържа телесната температура. За лицето това означава здравословен блясък. 
 
Твърди се още, че студеният душ помага за подобряване на настроението, но доказателството в подкрепа на това твърдение не са достатъчно убедителни. 
 
По време на проучване, публикувано в International Journal of Circumpolar Health, се наблюдава практиката „зимно плуване“ във Финландия. От резултатите става ясно, че редовното потапяне в студена вода – участниците плуват 4 пъти седмично, може да има благоприятен ефект върху нивата на енергията и благосъстоянието. 
NEWS_MORE_BOX
 
 
Има някои проучвания, чиито резултати предполагат, че ниските температури могат да стимулират кафявата мастна тъкан, за която е известно, че изгаря калории. Важно е да имам предвид, че, ако решим да си вземем студен душ, разликата в температурата на водата не бива да бъде много голяма – тя следва да е хладка. Продължителността на студения душ не бива да е много дълга – 10 секунди са достатъчни. 
 
Според специалисти най-голямата полза на първо място идва от избягването на горещата вода. Дори и да е приятна, това нанася много вреди на косата и кожата. Горещината елиминира част от естествените мазнини на кожата, което често води до изсушаване, сърбеж и повишава риска от развитие на кожни състояния, като екзема. Това е още по-голям проблем през зимните месеци, когато въздухът отвън и вътре е сух.