Какви са причините за образуването на стрии?
Стриите обикновено се появяват след бързо наддаване или загуба на тегло. Най-често стрии се образуват през бременността и пубертета, когато се наблюдава рязко израстване и повишаване на стероидни хормони, водещи до съществени промени в тялото. Стриите се появяват и при наднормено тегло и вдигане на тежести.Смята се, че за склонността на кожата към образуване на стрии влияе наследствения фактор, но това е по-малката причина. Другата според експертите остава неясна.Лесли Бауман, директор на Висшето училище на Маями Козметик Груп и автор на научен труд за типовете кожа и поддържането й, обяснява, че ако майката има стрии, то много вероятно е и дъщерята да страда от тях. 
90 % от жените се оплакват от стрии. Веднъж появили се те трудно се поддават на третиране. При образуването си имат червен или лилав оттенък. С времето стават бели или сребърни. Старите стрии почти не се поддават на терапия. Ето защо специалистите съветват усилията срещу стриите да бъдат насочени не към третирането им, а в превенцията срещу тях.За целта е необходимо да се избягва рязкото наддаване и отслабване на тегло. При бременност и в тинейджърските години се препоръчва овлажняване на кожата с козметични средства. Овлажняването на кожата x осигурява по-висока еластичност и пластичност.
 


Експертите препоръчват нанасяне върху кожата на козметични средства за тяло, съдържащи като основна съставка какаово масло или масло от шеа три-четири пъти дневно. Емулсията трябва да се втрива в кожата на бюста, корема, седалището, отстрани на таза и бедрата. Могат ли да се премахнат вече появилите се стрии?

Това до колко личат стриите на кожата зависи и от тена й. При появата им стриите са розови, след което стават червено-кафеникави (лилави), кафеникави, кафяви, с течение на времето изсветляват и придобиват сребрист оттенък. От съществено значение при терапията им, тя да започне възможно най-рано след  появата им – още докато са червени или лилави, стадият, в който се поддават най-вече на третиране. 
 


Козметичната и фармацевтичната индустрия предлагат множество продукти срещу стрии. Факт обаче е, че малко от тях са ефективни.
 


В продължението: от кои основни продукти и процедури какво може да се очаква в борбата срещу стриите.