Освен на здравето, стресът влияе изключително негативно и на кожата. Той освобождава хормона кортизол, който нанася редица щети на кожата. 

 

Според дерматолога Ейми Вехслер кортизолът уврежда защитната бариера на кожата и се предизвикват пробиви. Така се позволява на дразнителите, които лежат на повърхността на епидермиса, да достигнат до по-чувствителните клетки на кожата, като се предизвиква раздразнение.


 

Не е необходимо да се консумира захар, за да има негативен ефект върху кожата. Когато се изпита висок приток на кортизол, кръвната захар се повишава, като се причинява гликация, увреждаща колагена и еластина, които поддържат кожата плътна и гладка.

 

Според някои дерматолози, кортизолът е виновен и за пигментацията на кожата. Вероятната причина е, че кожните клетки реагират на стреса, като се освобождава пигментиран меланин, който причинява петната по епидермиса. 


Кортизолът също води до освобождаване на свободни радикали, които причинят оксидативен стрес, увреждащ кожата и ДНК, като ускоряват процеса на стареене. Преждевременното стареене и акнето са двета най-чести кожни проблема, които се срещат при много хора, а най-големите причини за това са стресът и изтощението. Проучвания сочат също, че стресът увеличава производството на ензима 5-алфа редуктаза, който увеличава себума, а това често води до запушвания на кожата.


Кожните обриви много често се причиняват от стреса. Свръхпроизводството на кортизол може да направи имунната система по-чувствителна, а това да доведе до кожни нарушения като обриви, сърбежи, пигментация, псориазис и други. Стресът също освобождава химикали в тялото, които отнемат влагата в кожата и разграждат колагена.

 

Д-р Вехслер твърди, че по време на сън тялото произвежда хормон на растежа, който участва в поддържането на здравата кожа. Ако не се спи достатъчно и качествено обаче, кожата ще страда още повече.

 

Дерматологът и психолог д-р Ричард Г. Фрид пък твърди, че когато човек е под напрежение, той изглежда уморен, кръвоносните съдове се свиват и кожата не изглежда здрава. Стресът е причина и за появата на акне и води до лющене на кожата.