След тежък работен ден и няколко часа неспокоен сън ефектът на сутринта е подпухнали очи, жълтеникава кожа...

Потресаващият вид на лицето ни се дължи на стреса. Специалисти обясняват, че той намалява защитната способност на кожата и пречи на нормалните жизнени процеси на клетките.

Наличието на повишени количества кортизол, хормона на стреса, може да доведе и до по-малкото образуване на меланин, което е причина за по-жълтеникавия и отпаднал тен на кожата.

Меланинът е пигментно вещество, което придава естествения цвят на кожата, косата, ириса на окото и др.

В кожата меланинът се съхранява и произвежда от специални клетки, меланоцити. Всички имат приблизително еднакъв брой меланоцити, но при хората с по-тъмна кожа се произвежда по-голямо количество пигмент. Меланинообразуването се влияе от генетични, ендокринни (основно меланоцитостимулиращия хормон) и външни фактори (ултравиолетови лъчи).

Когато сме стресирани и под напрежение, се нарушава и качеството на сън, хранителният режим и взаимоотношенията с околните. Всички тези фактори се отразяват на външния ни вид, правят го да изглежда болнав и неприветлив.

Пълноценният сън, 8 часа на нощ, намалява риска от тъмни кръгове под очите, без значение каква е причината. Освен това сънят има възстановяващ ефект за кожата.

Честият стрес намалява биологичния цикъл на клетките с 10-15 години, което респективно ускорява процеса на стареене.

Специалисти препоръчват да се мисли в перспектива, когато се касае за здравето и да се намалят факторите, които водят до системен стрес и тревога.