Това, което допреди няколко десетилетия е разработено като средство за тайничко прикриване на посребряващата коса при двата пола, днес вече се е превърнало в индустрия за милиарди. Боята за коса днес далеч не е само средство за заличаване следите на отминаващото време. Много по-често на нея се разчита като на средство за личностно изразяване, за експериментиране и дори шокиране на околните. И така промените в целите на приложението й налагат много по-честа употреба.

 

А според експертите това може да има своята цена, не само финансова, но и здравна.


 

С напредъка на козметичната индустрия днес може да се открият бои за коса, различаващи се не само по отенъка, а и по трайността си. Някои придават перманентен цвят на косата за период от няколко месеца, други са само временни, а има и такива с полуперманентно действие. Различната продължителност на оцветяващия ефект зависи основно от концентрацията на водороден пероксид в боята. По-високите му концентрации позволяват съответно  по-дълбоко проникване на боята в косъма и по-трайно оцветяване.

 

Водородният пероксид обаче не е единствената активна съставка на повечето бои за коса. Някои от тях съдържат стотици различни химични съставки. Комбинацията от всички такива съставки може да доведе и до нежелани ефекти не само за косата, но и за общото здраве.

 

Канцерогенни съставки
Съставът на съвременните бои за коса се различава драстично от този на старите разновидности, които са съдържали химикали, днес считани за канцерогенни. Въпреки подобряването на състава не може да гарантира, че днешните бои не съдържат канцерогенни вещества. Някои проучвания асоциират редовното боядисване на косата с повишен риск от лимфома, левкемия или рак на пикочния мехур. Рискът е повишен и за потребителите, и за извършващите козметичните услуги, защото някои от съставките на боята са летливи и лесно се вдишват. Връзката на боята за коса с раковите заболявания не е категорично потвърдена, но честата експозиция на химикалите се разглежда като рисков фактор.

 

Повишен риск от алергична реакция
Повечето бои за коса съдържат вещества, действащи като алергени. Най-голяма честота се наблюдава по отношение алергичните реакции към веществото парафенилендиамин (PPD). За радост, много от съвременните бои за коса вече не съдържат това вещество. Повишен риск от алергична реакция след боядисване на косата се отчита при хора с екзема, склонни към прояви на контактен дерматит. Затова тестът за алергичност е препоръчителен винаги преди боядисване на косата.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Влияние върху фертилността
Някои бои за коса съдържат оловен ацетат, особено такива, които се прилагат на няколко етапа. Някои проучвания сочат, че оловният ацетат може да повлияе негативно плодовитостта и при двата пола. Ниските нива на оловото са безопасни при еднократно прилагане, но при ревдовно боядисване на косата и особено при фризьори, които често прилагат процедурата, риск от репродуктивни нарушения съществува.

 

Рискове за косата
Не на последно място трябва да се отбележат последствията от четото биядусване и за самата коса. Водородният пероксид неутрализира пигментът, който придава естественият цвят на косата, а амонякът прониква чак до кутикулите на космите. С редовно прилагане негативните последствия за косата са неизбежни. Кутикулите постепенно се увреждат, забавя се нормалното омазняване на косъма, губи се естественият му блясък, косата се пресушава много бързо след душ.

 

Като опасно за поява на евентуални нежелани ефекти експертите посочват прилагането на боя за коса по-често от веднъж на 2-3 месеца.