В проучване на Университета в Западна Грузия 30% от анкетираните намират ароматизираните продукти за дразнещи. Експерти твърдят, че една от причините за увеличаване на алергиите към ароматите е, че в продуктите се използват множество аромати и безброй комбинации от тях.

 

Парфюмите например съдържат смес от няколко съставки, които включват сложна смес от естествени есенции и химикали. Има редица парфюми с над 15 химически съставки, които могат да предизвикат леки до тежки алергични реакции на чувствителните. Много от тези химикали са нестабилни и се окисляват лесно по време на съхранение или при излагане на въздух и слънчева светлина. Така тези продукти действат като токсични агенти върху тялото.За някои хора симптомите на алергия към ароматите намаляват след като се премахне дразнителят. При други хора при повторна експозиция на аромат се предизвиква увеличаване на симптомите, които траят по-дълго.

 

Има известни симптоми на чувствителност към аромата. Те включват главоболие, затруднено дишане, хрема, запушен нос, хрипове, кихане, стегнато усещане в гърдите и кожна алергия като контактен дерматит – сърбеж или червен обрив, който се появява на кожата. Също така, хората, които страдат от астма, могат да бъдат по-чувствителни към ароматите и могат да изпитат симптоми на алергия. В допълнение, хората, които вече имат сезонни алергии или алергии към плесен, могат да изпитват известна чувствителност към ароматите. 

 

Един от начините за предотвратяване на чувствителността на ароматите е да се избират продукти, които имат специално обозначение „без аромат”. Въпреки това тези етикети невинаги са надеждни и продуктът все още може да съдържа растителни съставки, които могат да причинят неразположение на някои хора.


За да се установи дали човек може да се изпита алергия към аромат, се правят някои тестове. Редица изследвания показват, че страдащите от екзема, често имат положителен резултат към теста за алергии към аромати.


Трудност, пред която са изправени изследователите е, че производителите на аромати непрекъснато променят състава на ароматите, поради което се разработват нови диагностични тестове, за да се идентифицира контактната алергия към ароматите.