До съвсем неотдавна единственият метод за лечение на херпес на устата беше оповаването на схващането, че времето лекува всичко. В последстиве бяха разработени противовирусни средства и продукти, ускоряващи зарастването на кожата, които значително съкратиха периода на лечение. Днес вече е добре известно, че най-добър и позитивен ефект се регистрира, когато лечението на херпеса на устата започне в максимално ранен етап, още с първите симптоми.

 

Хората, които страдат от хронична поява на херпес на устата, са добре запознати с първите му симптоми, както и с повечето от провокиращите ги фактори. Най-често първите прояви на херпеса са свързани със сърбеж и парене около устната, а застудяването на времето и сухия въздух са сред основните провокиращи или обострящи проявите на херпеса фактори. Тези особености трябва да се имат предвид за максимално бърза и ефективна реакция за трайно справяне с херпес на устата във всяка възраст.


 

Като най-ефективно средство за бързо спиране репликацията на херпесния вирус се препоръчва приемът на антивирусни препарати или локалното им приложение в зоната на кожното оплакване. За справяне с дискомфорта от херпеса може да се разчита и на средствата на природната медицина.

 

Позитивен ефект имат ментоловият спирт и продуктите, съдържащи екстракт от чаено дърво.

 

Кислородната вода действа добре за пресушаването на участъка от кожа около херпеса и ускоряване на оздравителните процеси. Може да се прилагат също студени или ледени компреси, но винаги трябва да внимате да не разнесете с памучните тампони вируси в други участъци на кожата.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Студеното и сухо време през есента води до много по-бързо нарастване на херпеса и влошаване на оплакванията. Затова още при усетени първи симптоми трябва да се избягва разчесването и облизването на засегнатия участък около устата.

 

При вече видим херпес е добре да се ползват и противовъзпалителни продукти за намаляване допълнителното раздразнение на кожата.

 

Появата на херпес на устата невинаги може да се избегне. Познаването и прилагането на посочените мерки обаче доказано помага за по-бързото спиране на разрастването му и за по-леките му прояви.

 

Добре е да припомним, че вирусът, причинител на херпес на устата, се предава много лесно при допир и е изключително вирулентен. Човек, преносител на вируса, може да зарази друг още преди херпесът на устата да се е появил и да е нарастнал. Затова превенцията на заразяването се препоръчва като най-ефективна мярка за борба с херпеса на устата.