Подходът в грижата за косата е от решаващо значение за нейния външен вид. Какво трябва да се прави, за да бъде здрава, силна и най-вече обемна косата? 

 

Има редица естествени продукти за сгъстяване на изтънялата коса, но резултатите варират от човек до човек, така че са необходими по-продължителни процедури, за да се наблюдава ефект. Нанасянето на продукти като яйце, което е с високо съдържание на протеини, може да сгъсти косата и да ускори растежа ѝ. Зехтинът пък е богат на омега-3 мастни киселини и други хранителни вещества, които подпомагат растежа на косата и сгъстяват корените ѝ. Още повече зехтинът омекотява косата и овлажнява сухия скалп.Масажирането на скалпа също би помогнало. Това осигурява нужната циркулация, за да се подхранят космените фоликули. Редовните масажи на скалпа стимулират притока на кръв и с времето косата се сгъстява. Може да се нанасят и затоплени етерични масла по време на масажа като кокосово, арганово и масло от макадамия, които допълнително да стимулират растежа на косата и да допринесат за нейното сгъстяване.

 

Същевременно може да се използват шампоани и балсами за коса, които са специално предназначени за изтъняла коса без обем. Редовната подстрижка също води до по-здрава коса без нацъфтели краища, а когато косата стане прекалено дълга, е възможно тя да загуби своя обем и дебелина.

 

Може да се приемат още добавки от цинк, тъй като недостигът му може да доведе до рядка коса, без обем и цъфнали краища. Освен с добавки, цинкът може да се набави с храни като орехи, бадеми, зелени листни зеленчуци и други. 


Може да се приемат и добавки, включващи витамин D3, В12, желязо, кератин, аминокиселината L-лизин и протеини, които допринасят за дебелината на косата. Омега-3 мастни киселини също стимулират космените фоликули и заздравяват скалпа.


И не на последно място, много важен фактор е диетата. Тъй като косата е съставена основно от протеини, трябва да се приемат поне 45 г протеини дневно. Това включва храни като месо, риба, боб, яйца и нискомаслени млечни продукти. Дефицитът на протеин може да доведе до слаба и крехка коса.