Косата не е само естественият завършек на главата, който отговаря за хубавия външен вид, но е и огледало на метаболитните процеси в организма.

Хранителните вещества, които консумираме при попадане в организма първо захранват жизненоважни системи и органи, като сърцето, бъбреците, черния дроб, след това те достигат и до косата.

Поради тази причина специалисти са на мнение, че могат да установят дисбаланса в обмяната на веществата, още преди той да е дал някакви видими индикации, само по анализ на косъм от косата.

Нормалната към мазната коса, с появата на малки пъпки по повърхността на скалпа, свидетелства за стрес и признаци за натрупването на токсини в организма.

В този случай специалисти препоръчват консумацията на храни, богати на антиоксиданти, като зелен чай и соя. Желателно е, за да се намали нивото на стреса и да се наблегне на практикуването на йога и медитация.

Сухата коса с леко наличие на пърхот и оредяване може да се дължи на хормонален дисбаланс, растеж на фиброми и стрес. Лошите хранителни навици, недостатъчният прием на вода и течности, както и климатичните промени, също могат да доведат до падането на косата и появата на пърхот.

NEWS_MORE_BOX


За да се подобри видът на косата, а и здравословното състояние е препоръчително да се консумират храни с желязо, като месо, спанак, ядки, мляко и др. Храните, богати на протеини, също трябва да присъстват в хранителния режим - крехкото месо, риба, пилешко, яйца, бобови растения, соя и млечни продукти...

Мазната, тънка, цъфтяща и понякога ранно побеляла коса може да е показател за автоимунно или наследствено заболяване. Недостигът на желязо, цинк, протеини и витамин С също може до доведе до този измъчен вид на косата.

В тези случаи е желателно да се избягва третирането на косата с продукти, съдържащи химикали. Препоръчително е честото подстригване, което ще премахне цъфтящите краища и ще съживи косата.

 


Консумацията на плодове, зеленчуци, ленено семе, соя, орехи и витамин С, е необходимо условие за възвръщане здравия вид на косата.

С помощта на специален тест на косата може да се определи липсата на необходими за организма витамини и минерали. Косата е изградена от белтъчини и минерали, като желязо натрий, калий и калций. Благодарение на теста може да се открие, както липсата на полезните микроелементи, така и наличието на вредни за организма елементи като, олово, живак, кадмий, арсен и алуминий.

Излишъкът на някои от полезните минерали засяга първо косата, а след това и важни тъкани и органи от човешкото тяло.