Парфюмите са неизменна част от козметиката ни. Ползваме ги ежедневно, те са нашия почерк. Едни обичат нежните аромати, други по-силни и натрапчиви. Както всяка друга химия, която употребяваме, те също могат да предизвикат различни здравословни проблеми. Един от тях са алергиите. 
 
Някои от съставките в парфюмите водят до образуването на пъпки и раздразнение по кожата. Причината е, че доста производители не ползват натурални продукти, а такива, които са стопроцентови алергени. Такива има в по-некачествената козметика, която трябва да избягват не само деца, а и бременни жени, както и хора, предразположени от алергични възпаления. 
 
Амил цинамал (Amyl cinnamal), бензилов алкохол (Benzyl alcohol), цинамал алкохол (Cinnamyl alcohol), цитрал (Citral), евгенол (Eugenol), хидрокси-цитронелал (Hydroxy-citronellal), изоевгенол (Isoeugenol), амилцин намил алкохол (Amylcin-namyl alcohol), гераниол (Geraniol). Това са само час от съставките, използвани масово в козметиката, които могат да предизвикат алергична реакция. Ето малко повече за някои от тях:
 
Бензилов алкохол - често срещано химично съединение в парфюмите. Органичната молекула е прекурсор на много естери, които се използват в локални и инжекционни медикаменти като консерванти. Алергия към бензилов алкохол се наблюдава при приложение на локални антимикотични и стероидни медикаменти, които ползваме многократно върху възпалена кожа. Важно е да се знае, че дава кръстосаната реактивност с перувиански балсам и парфюмна смес. Употребата му като консервант в продукти с етикет fragrance-free изисква повишено внимание и стриктно следене на съдържанието, съветват дерматолозите от ВМА.
 
Цитрал - ациклен монотерпенов алдехид. Представлява безцветна течност, която има силна миризма на лимон или смес от изомерите гераниал и нерал. Среща се най-често в етерични масла, най-вече в лемонграсовото и евкалиптовото.
 
Евгенол - основна съставка на карамфиловото масло (до 90%), съдържа се и в много други етерични масла. Има силно антисептично, противогъбично и антивирусно действие. В миналото се е смятал за панацея срещо почти всяка болест, но в наши дни води до образуването на алергии при някои типове кова. 
 
Гераниол- съдържа се в здравеца. Сам по себе си има слаб алергенен ефект, но попаднал върху кожата, той може да си взаимодейства с отделяните от нея ензими. Именно те го превръщат в друга форма, която е силно алергенна. 
 
Цитронелол - трепенов алкохол с миризма на роза. Среща се най-вече в маслото от роза, както и в други подобни. 
 
NEWS_MORE_BOX
 
Не е нужно да спрете употребата на парфюми, съдържащи тези съставки. Ако имате алергични реакции обаче, е хубаво да тествате дали няма да се чувствате по-добре, ако не ползвате този вид козметика. Ако раздразнението отшуми, значи някоя от съставките на конкретния парфюм не ви понася. 
 
Според законодателството на ЕС и България, всички продукти са задължени да притежават етикет на български език и списък на съставките. Така лесно може да проследите дали използвате някои от проблемните съставки, съобщават от „Активни потребители“.