Съставка в козметиката застрашава здравето на сърцето и мускулите, смятат изследователи от Калифорнийския университет.

 
Триклозан, който често се използва при производството на червила, пасти за зъби, кремове, сапуни и домакински продукти, затруднява процеса, чрез който мускулите, включително и сърцето, получават сигнали от мозъка. 
 
Лабораторни тестове установяват до 25% намаляване на сърдечната функция в рамките на 20 минути след контакт със съставката. Има „силни доказателства“, че това може да засегне здравето на човек, предупреждават учените.
 
Предишни проучвания показват връзка между триклозан и проблеми с щитовидната жлеза и фертилитета.
 
Откритието предоставя убедителни доказателства, че съставката може да навреди на човешкото здраве, както и на околната среда, казва ръководителят на изследването проф. Исак Песа.
 
При добро здраве, 10% спад в сърдечната функция няма да окаже значим ефект, но може да подейства негативно при хора със сърдечно заболяване, уточнява експертът. 
 
Установяват се и проблеми, свързани с мускулна слабост. 
NEWS_MORE_BOX
 
Според регулаторни органи и други експерти триклозанът в продуктите е безопасен. Те са на мнение, че използваните в изследването дози, на базата на които са правени изводи, са по-високи от тези, на които човек по принцип е изложен.
 
Съгласно законодателството на Европейския съюз, триклозан може да се използва в концентрации до 0,3% в пастите за зъби и козметиката.
 
Изследването е публикувано в Proceedings of the National Academy of Sciences.
 
През 2010 г. учени от университета на Мичиган установиха, че триклозанът, използван в антибактериални сапуни, пасти за зъби, козметика, дрехи и играчки, може да провокира хормонални промени, които да предизвикат сериозни заболявания и изоставане в развитието.
 
Предполага се, че химическото вещество може да доведе до резистентност на микроорганизмите към антибиотици, а това да се окаже рисков фактор за нарушено здраве.