Прекарваме часове в магазините в търсенето на удобен и интересен модел сутиен, но замисляли ли сме се дали наистина ни е толкова нужен?

Според ново проучване носенето на сутиени може по-скоро да навреди на формата на гърдите, отколкото да я подкрепи.

Учените установяват, че сутиенът пречи на нормалния растеж на тъканите в областта на гърдите, което намалява наедряването и оформянето на самия бюст.

В проучването взимат участие 130 жени с различен размер на бюста. В продължение на 15 години, изследователският екип проследява появата на евентуални изменения на бюста.
За определен период от време от няколко месеца до няколко години по време на проучването, доброволките не носят сутиен.

Жените отговарят на поредица от рутинни въпроси относно изпитването на болка в гърба или областта на гърдите в периода, в който не носят сутиен. Те отговарят отрицателно на тези въпроси и допълват, че се чувстват много по-свободно.

NEWS_MORE_BOX

 

Размерът и формата на гърдите им също са много по-симетрични и хубави, обясняват изследователите. За измерване на бюста, те използват сантиметър и специален апарат.

Изследователите стигат до извода, че липсата на сутиен не само подобрява външният вид на гърдите, но и намалява риска от проблеми и болки в гърба.

Въпреки това сутиенът не бива да се изхвърля от гардероба. Има случаи, в които носенето му е належащо, като при прозрачни блузи и рокли или такива от много тънка материя, когато липсата му може да предизвика неудобство и неразположение.

При физически активности, като бягане, скачане и други, носенето на сутиен се препоръчва също, като за целта има специално разработени спорни модели, които предпазват гърдите от увреждане по-време на интензивното движение.