Сухата и изтощена коса е проблем, който може да се появи независимо от сезона на годината. Трябва да се има предвид, че винаги може да има условия, които да навредят на косата. Без значение какъв е типът ѝ, времето навън може да я стресира
 
Както слънчевите лъчи, така и студеният въздух могат да допринесат за изсушаването на косата. Препоръката в тези случаи е да се използват продукти, предназначени за суха и изтощена коса. Когато условията навън са по-сурови, следва да се носи и шапка.
 
Не бива да се забравя също така, че косата трябва да се подстригва на всеки 6 – 8 седмици, особено в случаите, когато тя редовно се третира с преса за коса, маша и др. Стилистите предупреждават, че подрязването на краищата не бива да става вкъщи, тъй като тъпите ножици могат да навредят повече, отколкото да помогнат. 
 
Сухата и изтощена коса може да се третира с жожоба или кокосово масло. Препоръчително е няколко капки да се разтрият върху косата и да се оставят да подействат за няколко минути. Маслото следва да се отмие с овлажняващ шампоан и балсам. За по-добър ефект, косата не бива да се изсушава със сешоар, а да се остави да изсъхне сама. 
NEWS_MORE_BOX
 
За косата трябва да се мисли дори и вечер, когато си лягаме. Специалистите съветват тя да се разресва, тъй като по този начин се спомага разпределянето на мазнините по скалпа
 
Не е препоръчително също така косата да се третира с химикали, защото те „отнемат“ естествената ѝ влага и я отслабват. Когато все пак става дума за избор на цвят на боя, специалистите препоръчват да се насочваме към близък на естествения, тъй като в този случай вредите от боядисването са по-малко.