Акнето е заболяване, което често настъпва при склонна към омазняване кожа, резултат от повишена секреция на мастните жлези предимно в областта на лицето, гърдите и гърба. 

 
Има няколко вида акне. Най-често срещано е появяващото се през пубертета - младежко акне. То се дължи на активизирането на хормоните през този период.
 
Освен с помощта на медикаменти и медицинска козметика, акнеичната кожа може да се лекува и със синя светлина или диоден лазер
 
Светлинната и лазерната терапия достигат до по-дълбоките кожни слоеве, без да увреждат повърхността на кожата. Лазерът въздейства на мастните жлези и намалява тяхната секреция и съответно прекомерното отделяне на себум
 
При диодната терапия с лазер е възможно да се появи временно подуване и зачервяване на третираната област.
NEWS_MORE_BOX
 
Светлинната терапия е насочена към унищожаването на бактерията причинител на акнето, Propionibacterium acnes
 
Освен това светлинната и лазерната терапия помагат за подобряване текстурата на кожата, премахват белези и други кожни несъвършенства. 
 
Терапия със синя светлина е съсредоточена върху унищожаването на P.acnes. Използва се ниска интензивност на светлината. Необходими са поредица от няколко сесии поради бързото размножаване на бактерията.
 
Страничните ефекти от тази терапия са временно зачервяване и сухота в третираната зона
 
Комбинирането на синята с червената светлина може да е много по-бърз и ефективен метод за лечение, обясняват специалисти.