Спрей за почистване на зоната след направен пиърсинг може да е причина за поредица от тежки инфекции, предупредиха здравните власти в Англия.
 
Експертите горещо съветват хората да спрат да използват спрея за обща грижа след процедурата, тъй като е свързан с 26 случая на тежки инфекции на ушите, причинени от бактерията pseudomonas aeruginosa, съобщава DailyMail.
 
Спреят, е произведен от компанията от Lion Care Products, е в разфасовка от 100 мл и се използва широко в пиърсинг студиата в цяла Англия за почивстване на рани
 
Здравните власти в страната са се заели с изтеглянето на продукта от всички обекти, които предлагат такива услуги. 
 
Специалистите препоръчват на студиата и да се свържат с клиентите си, за да ги посъветват да спрат да използват конкретния спрей. 
 
Към днешна дата, при всички 26 констатирани случая се касае за ушна инфекция, като по-голямата част от оплакванията се срещат в Югоизточна Англия. 
NEWS_MORE_BOX
 
 
Въпреки това е известно, че продуктът е разпространен широко в цяла Анлгия, така че вероятността случаите да са много повече, е голяма, обясняват експертите. 
 
Инфекциите са настъпили при хора, които са си направили пиърсинг между средата на юли и края на август тази година. 
 
„Инфекцията след пиърсинг не е обичайна, но конкретният вид бактерии оперделено могат да доведат до тежки инфекции”, пояснява д-р Ричард Пълистън, цитиран от британското издание.
 
„Важно е хората да взимат адекватни мерки в грижата след поставянето на пиърсинга и да почистват правилно засегнатата зона. Могат да потърсят и професионален съвет от местните здравни власти, които са на разположение”, споделя още той. 
 
Специалистът е категоричен и, че в случай на съмнение за възможно заразяване с инфекцията, е абсолютно задължително спешно да се потърси лекарска помощ.