Интересът към изкуствения тен завладя през последните години не само Америка, но и редица страни от Западна Европа, включително и България. Да притежаваш кафяв загар на кожата означава не само по-добра визия и по-добро самочувствие, но е и част от т.нар. модерно излъчване. Шоколадовата кожа се предпочита от редица жени и мъже - от една страна така тялото изглежда по-стегнато и привлекателно, а от друга – значително по-слабо. Въпреки многобройните алармиращи препоръки на Световната Здравна Организация за вредното действие на слънчевите лъчи все повече хора са обхванати от желанието да притежават бронзов загар и да му се наслаждават. Възможностите за това са многобройни – от естествените слънчеви бани през различните лосиони за изкуствен тен, до разнообразните солариуми. Последните като че ли през последните години придобиват най-голямо значение. Защо това е така и какво всъщност представлява солариумът?

 

Понятието солариум произлиза от латинската дума sol – слънце, и в миналото е била употребявана за означаване на големи тераси, върху които римляните са се наслаждавали на слънчевите лъчи. Понастоящем нейното значение е променено и днес под солариум разбираме сборно понятие за различни уреди, които излъчват ултравиолетова светлина, която често се използва за медицински цели, като лечение на остеопороза, лечение на депресия, на редица кожни заболявания и при различни мускулни болки. През последните години понятието придоби и друго значение – солариумът стана синоним на един от основните методи за получаването на бронзов загар.


 
 
На какъв принцип действа UV-светлина и солариума?

Солариумът представлява устройство, което излъчва ултравиолетова светлина в точно определение съотношение. Благодарение на флуоресцентните лампи и на техните фосфорни бленди излъчваната радиация е много близка по характеристики до тази на слънцето.

 

Именно ултравиолетовата светлина има фотобиологично действие – тя променя структурата на кожата и оказва влияние върху метаболизма на епидермиса. UV-лъчите изменят клетъчната кинетика, кръвооросяването и най-вече спомагат за синтезата на меланин – пигментът, придаващ кафеникав цвят на тялото. Самите UV-лъчи биват няколко вида в зависимост от дължината на вълната. UVА-лъчите имат най-голямо значение за меланопродукцията – те проникват по-дълбоко от UVВ-лъчи и в по-голяма степен стимулират клетките (меланоцитите) за синтез и натрупването на кафявия пигмент. За съжаление обаче тези лъчи увреждат еластичните фибри на кожата и водят до по-бързото и състаряване. Освен това тези лъчи стоят в основата на производството на т.нар. свободни радикали – това са молекули, които са изключително реактивоспособни и водят до активирането на туморен процес. Поради тази причина UVА-лъчите са максимално ограничени като емисия и до тялото достигат само отговорните за слънчевия загар UVВ-лъчи. Понастоящем именно тези лъчи най-често се свързват с трите типа най-често наблюдаван кожен рак, а именно базалноклетъчния, спиноцелуларния рак и изключително злокачествения меланом.

 

UVВ-лъчите са основният компонент на съвременните солариуми. Те имат по-малко значение за меланопродукцията поради по-слабата им проникваемост в кожата, но от друга страна не водят така активно до канцерогенни прояви. Те оказват влияние основно върху продукцията на витамин D и поради тази причина са от съществено значение за изграждането на правилната костна структура. Едновременно с това те стимулират отделянето на хормона на щастието – серотонина и поради това спомагат за по-добро настроение. От друга страна обаче UVВ-лъчите често причиняват т.нар. изгаряне на кожата, което от своя страна също може да отключи туморогенезата. Ето защо от изключително значение при солариумните процедури е и времетраенето – колкото по-малко е то, толкова рискът от изгаряне е по-малък. UVС-лъчите имат незначително влияние във формирането на бронзовия загар, поради което те не са част от солариумната радиация.

 
 
Какви са предимствата на солариума?

Посещенията в солариум имат редица предимства пред обикновеното излагане на слънчевите лъчи:

  • от една страна стои медицинското значение на солариумната радиация – тя е от основно значение при лечението на остеопорозата (поради натрупването на витамин Д в кожата), лечението на сезонната депресия (поради стимулиране отделянето на серотонин), лечението на редица кожни заболявания като акне и невродермит, намаляване кръвното налягане, терапевтично повлияване на някои видове мускулни болки и др.
  • благодарение на посещенията в солариум се повишава нивото на слънцезащита на кожата (често в рамките на четири фактора), поради което последващото излагане на естествените слънчеви лъчи не е така опасно. Поради това много от специалистите препоръчват преди ходенето на море 1-2 процедури в солариумно студио – така се намалява риска от евентуално изгаряне.
  • солариумната радиация може да се контролира в зависимост от нуждите и типа кожа, което при нормалните слънчеви лъчи е невъзможно. Това е от изключително значение на хората със светла кожа, при които рискът от изгаряне е голям. Освен това при солариума се намалява до минимум вредното действие на канцерогенните UVА-лъчи, което във външна среда е невъзможно.
  • солариумът пести време – това е особено полезно за хората, които не могат да си позволят време за почивка на морето, но същевременно искат да се насладят на шоколадовия тен. С посещението на няколко процедури от приблизително 20 минути всяка за кратко време може да се постигне такъв тен, както и при почивка от 14 дни на плажа.
  • солариумите са удобни – те могат да се използват по всяко време и независимо от външните условия.
 
 
 
Какви са недостатъците на солариума?


За съжаление солариумната радиация не е безвредна. Тя нерядко може да се усложни с:

  • развитие на форма на кожен рак (базоцелуларен, спиноцелуларен или меланом). Това е най-голямата опасност при солариумите. Всъщност тя съществува и при излагането на обикновените слънчеви лъчи. При солариума обаче, въпреки сравнителното обезвреждане на UVА-лъчите радиацията е десетки пъти по-силна от слънчевата, поради което и рискът е по-голям. Самите UVА-лъчи увреждат генетичния материал на клетката, което води до неконтролирано делене на епителните клетки и развитието на неопластичен процес. Особено опасен е солариума за лица с т.нар. преканцерози, т.е. предракови състояния, а именно фамилна анамнеза за рак на кожата, новопоявили се бенки, които бързо нарастват и показват промяна в пигментацията и формата.
  • неправилната експозиция при солариума може да доведе до значително изгаряне на кожата, което не само е болезнено и неприятно, но има е нездравословен ефект. Това най-често се наблюдава при некомпетентно съставена програма или безнадзорните и предозирани посещения на солариума. Затова преди да посетите соларно студио или козметичен център, поинтересувайте се дали разполагат със специалист, който да определи типа и нивото на влажност на вашата кожа и да ви състави индивидуална програма.
  • солариумът води до по-бързо състаряване на кожата поради по-бързата деструкция на еластичните влакна на кожата. Освен това често след посещението в солариум кожата е опъната и суха, което налага активна хидратираща терапия.
 
 
Основни съвети преди, по време и след солариума

За да се насладите изцяло на солариума и на така желания шоколадов тен, има няколко правила, които трябва да спазвате. На първо място стои въпроса с продължителност и честотата на посещенията в студиото. Когато стартирате посещенията на солариума, процедурите са с продължителност от 5 до 7 минути, съобразно с специфичните особености на вашата кожа. От значение е не само естественият тен на кожата, но и нейната влажност, еластичност и тургор. След това, постепенно процедурите могат да стигнат до 15 минути, но не всяка кожа понася толкова продължително и концентрирано лъчение. Последното поколение професионални солариуми имат възможността да дозират своето лъчение, както на лицето, така и на тялото в зависимост от типа кожа. Винаги обаче използвайте услугите на консултиращ дерматолог или друго медицинско лице, когато посещавате солариум. Най-новите изисквания на СЗО ограничават посещенията в солариум до 50 пъти годишно, като според редица специалисти това число е твърде високо.

 

На второ място е качеството на солариумното студио. То трябва да чисто, обзаведено с качествени уреди, които максимално да обезвреждат вредните UVA-лъчи и задължително да има консултиращ дерматолог, които да може са изгради правилна и безвредна програма.

 

И не на последно място стои въпросът с козметичната грижа на кожата. Козметиката е неотлъчен спътник както на естествените слънчеви бани, така и на изкуствените. От това каква козметика използвате в голяма степен се определя и крайният резултат от соларните процедури. Във всеки соларен салон се предлага специализирана соларна козметика, която макар и скъпа е гаранция за комфорта и здравето на вашата кожа, както и не на последно място – за ефективността на процедурите. Стандартните плажни масла също са вариант, но те са предназначени главно за излагане на слънчеви лъчи, така че ефекта от тях няма да е оптимален. Преди да посетите соларното студио, добре е да овлажнявате кожата си редовно, за да е здрава и жизнена, и да не се стресира от третирането с интензивно лъчение. Избягвайте по-агресивни третирания на кожата непосредствено преди солариум – кола маска, ексфолация и т.н. След процедурите трябва да подхранвате и овлажнявате кожата си, използвайте богати кремове за тяло с успокояващ и силно хидратиращ ефект.