Порите представляват малки отвори на кожата, намиращи се на повърхността, които, когато се запушат, се получат кожни несъвършенства. Такива например са черните точки, които могат да се появят и в резултат от възрастта, хормоните, наследствеността, хигиена на кожа и т.н.


Редовното почистване на лицето е толкова важно, колко и самите продукти, съставки и методи, които се използват.


За да бъдат почистени черните точки, може да се използват домашни продукти, тъй като някои от тези, които се намират на пазара, могат да имат и странични ефекти. Например те са с добавени аромати и могат да раздразнят кожата.Едно от най-добрите естествени средства за почистване на порите е содата за хляб. Ексфолирането с помощта на този продукт може да намали сериозно черните точки. Ако процедурата се прави редовно, то може да се предотврати появата им. За целта се прави гъста смес от сода бикарбонат и вода или в комбинация с ябълков оцет, тъй като той притежава антибактериални свойства и има стягащ ефект.

 

Освен оцетът, лимоновият сок е друга киселина, която е много ефективна за премахване на черните точки. Лимоновият сок премахва мръсотиите по кожата, като я облекчава и стяга порите. 

 

Глината също е изключително добър антибактериален продукт за почистване на черните точки, но и за кожата като цяло. Тя трябва да се нанася редовно върху проблемните зони за най-добри резултати. Глинените маски нежно ексфолират, но също абсорбират излишния себум от кожата. Освен да почиства порите, глината прави кожата свежа и чиста.

 

За изчистване на черните точки може да се нанася и яйчен белтък. Той също затваря добре порите. Това свойство се дължи на ключовата съставка в белтъците, а именно албумин. В допълнение, белтъкът предпазва кожата от омазняване. 


Друг много използван природен продукт е куркумата. Нейният ключов компонент, куркумин, има антимикробни свойства и премахва успешно бактериите, намиращи се в порите на кожата. Куркумата има също противовъзпалителни и антиоксидантни свойства, които допълнително помагат за свиване на порите и премахване на черните точки.