Една от известните народни рецепти за борба с излишните килограми е содената вана. Тази процедура с готварска сода претендира за достъпност и бързи резултати не само за отслабване, но и за намаляване на „портокаловата кожа“. 
 
Хранителната сода има мастнорастворими свойства и лесно може да се намери във всяка кухня. 
 
За приготвянето на ваната е необходимо да налеете във ваната вода с температура 36-37°С. След това 200 грама сода за хляб (сода бикарбонат) се разтваря в малко количество гореща вода и получения концентрат се прибавя към ваната. Тази дозировта е за вана с обем 150-200 литра. Съществуват много варианти и „рецепти“ за направата на вани за отслабване - с добавено мляко, аромати и други, а приемът на такава вана доставя естетическо и обонятелно удоволствие. Процедурите в никакъв случай не трябва да траят повече от 20-25 минути.  
 
Влизането във ваната трябва да е внимателно. Съветите са да не се ляга във ваната, а да се потопите само до кръста. Ако искате да премахнете излишните гънки и мазнини над кръста, можете просто да се обливате.
 
Когато привикнете към водата, добавете допълнително количество гореща вода, така че температурата да се покачи до 38-39°С. Имайте предвид, че за периода на престоя ви във ваната водата постепенно ще изстива, така че периодично ще се налага да добавяте гореща вода.
NEWS_MORE_BOX
 
 
Колко се отслабва след такава процедура? Има твърдения, че след 20 минути във ваната, кантарът ви ще отчете намаление в теглото с 1,5-2 кг. 
    
След процедурата със содена вана, не е необходимо да се изплаквате. Добре е да се облечете, да се увиете в топло одеало и да легнете да си починете. Идеално би било содената вана да се „вземе“ вечер преди лягане, но ако това ви е невъзможно, можете просто да полежите един час. Някой хора предпочитат да си вземат душ около час и половина след ваната със сода.
 
За най-добър ефект содените вани се провеждат на последователни курсове от по 10 процедури, като ваните се взимат през ден. При проведен курс, времето до следващия не трябва да е по-малко от 2 месеца.