Изследване за ефективността и безопасността на слънцезащитните продукти показва, че близо 50% от най-популярните UV- кремове предпазват кожата от изгаряне, но могат да ускорят развитието на злокачествени клетки, причиняващи рак на кожата.

 

Според специалистите, причина за повишения онкологичен риск е повишеното съдържанието на витамин А или неговите производни, които се откриват в повечето фотопротективни лосиони.

 

Направените проучвания показват, че половината от близо 500-те най предпочитани слънцезащитните продукти предотвратят изгарянето на кожата, но не блокират навлизането на ултравиолетовите лъчи, които увреждат епителните клетки и предизвикват рак на кожата.

 


Ежегодно в целия свят по данни на Световната здравна организация се регистрират повече от 132 000 случая на злокачествена меланома и около 66 000 смъртни случая от различни форми на рак на кожата. Тези цифри продължават да се увеличават: в Норвегия и Швеция ежегодната заболеваемост от меланома се е повишила за последните 45 години повече от 3 пъти, в САЩ - 2 пъти, достигайки 1,1 милиона случая годишно. Най-високо ниво на заболеваемост се наблюдава в страните, където населението има светла кожа и където е много популярен слънчевият тен - в Австралия, Нова Зеландия, Северна Америка и северноевропейските страни.


Изследванията показват, че само 39% от 500 тествани продукта са безопасни и ефективни.