Когато прекарвате повече време навън през лятото е важно да използвате слънцезащитен крем с широкоспектърна защита и слънцезащитен фактор от поне 30. Тези препоръки се отнасят за хора с всякакъв тон на кожата. В идеалния случай нанасянето на слънцезащитен продукт е добре да се прави 30 минути преди да се излезе на слънце.

 

Има ли значение слънцезащитният фактор?


 

Слънцето излъчва два вида радиация: UVA и UVB лъчи. UVA лъчите допринасят за стареенето на кожата, като появата на бръчки и отпускане. UVB лъчите са по-канцерогенни и често са причина за слънчевите изгаряния. UVA лъчите също така правят UVB лъчите по-реактивни и в комбинация двете могат да бъдат смъртоносни.

 

Слънцезащитните продукти разширяват естествената защита на кожата срещу слънчевите лъчи. Слънцезащитен фактор 30 осигурява около 30 пъти по-голяма защита в сравнение с естествената защита на кожата. Широкоспектърният слънцезащитен крем от своя страна блокира както UVA, така и UVB лъчите.

 

Имам ли нужда от висок фактор, ако съм с по-тъмна кожа?

 

Много хора погрешно смятат, че кожата в по-тъмен тон не се нуждае от слънцезащита. Проучване на Американската дерматологична академия обаче установява, че честотата на смъртоносния рак на кожата е по-висока сред афроамериканското население на САЩ.

 

Колко дълго действа защитата?

 

Защитата на слънцезащитния крем трае средно два часа или по-малко при по-често мокрене или потене на кожата. При излагане на слънце за по-ограничени периоди от време е достатъчен продукт с фактор 15.

 

Водоустойчивият слънцезащитен крем може да предложи по-добра защита при прекарване на повече време във вода или практикуване на водни спортове. Нито един слънцезащитен крем обаче не е наистина водоустойчив.

 

Натурален слънцезащитен крем

 

Проучване на щатската организация за защита на правата на потребителите Consumer Reports от 2017 г. установи, че повечето слънцезащитни продукти на минерална основа не са толкова ефективни, колкото слънцезащитните продукти с химикали като активни съставки. Слънцезащитните кремове, обозначени като „натурални“, обикновено са на минерална основа.

 

Сред изцяло натуралните слънцезащитни продукти тези на основата на зехтин и кокосово масло осигуряват най-голяма защита, според проучване на учени от Университетския институт по фармацевтични науки в Индия зехтинът и кокосовото масло имат естествен слънцезащитен фактор от около 8.

 

Кожата Ви може да потъмнее, дори и докато носите слънцезащитен продукт или стоите близо до прозорец. Слънцезащитните продукти трябва да се прилагат на често, особено когато прекарваме повече време в басейна или водата. Сянката и защитното облекло също помагат да се предпазим от слънцето.

 

Източници: 

healthline.com/health/what-spf-should-i-use

http://www.jaad.org/article/S0190-9622(16)30380-2/abstract

http://www.consumerreports.org/sunscreens/shining-a-light-on-natural-sunscreen/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3140123/