Пролетта вече е в разгара си. Тепърва времето ще става все по-хубаво и приятно, което означава и по-слънчево. Затова е трябва да помислим за слънцезащита. 

 

"Слънцезащитните продукти трябва да се носят всеки ден, независимо от времето или плановете за някакви дейности на открито", казва Алисън Артър, дерматолог и член на Американската академия по дерматология. Той припомня, че прекомерното излагане на тялото на слънце увеличава риска от появата на рак на кожата. Един от начините за предпазване от него е по-отговорната грижа за кожата, което включва използването на правилната защита от вредните лъчи на слънцето.


 

"Ползването на слънцезащитни продукти всеки ден е жизненоважно, защото ние се печем не само на плажа, а когато се разхождаме в парка, докато отиваме или се връщаме от работа, карайки колело или кола...“, допълва специалистът. И цитира данни на Центъра за изследване на рака във Великобритания, според които интензивното излагане на слънце всеки ден ни носи най-голям риск от меланом на кожата. 

 

Ето четири причини да използваме слънцезащитна козметика всеки ден:


Облачното време е също толкова опасно, колкото и слънчевото – дори когато е студено и дори дъждовно, някои UV лъчи стигат до земята. Някои облацимогат да блокират една част от тях, но други спомагат за отразяването им и така увеличават риска от изграяне на кожата. Може да се намираме в планината и там да няма слънце, но въпреки това не трябва да пренебрегваме защитата на кожата. У нас на някои места има все още неразтопен сняг, който отразява UV лъчите и ги прави по-интензивни. Със затопляне на времето, ако планираме разходка в планината, първо трябва да се намажем, защото после може да е късно. Там се редуват места със сянка и слънце, които могат да ни изиграят лоша шега и да изгорим. 

 

Прозорците на колите не предпазват от вредните лъчи – дори и да са затъмнени. Слънцето изпраща UVA и UVB лъчи към Земята. Първите проникват по-дълбоко в кожата, докато вторите са отговорни за слънчевите изгаряния. Погрешно е схващането, че докато пътуваме в колата, нейните прозорци ще ни защитят от слънчево изгаряне. Прозорците на повечето съвременни автомобили успешно блокират UVB лъчите, но повечето UVA успяват да преминат през тях. Но предвид, че ние българите купуваме най-вече коли втора употреба, никой няма гаранция, че стъклата са оригинални и с качествена протекция. Ето защо е важно да имаме слънцезащитна козметика под ръка и да я използваме всеки ден. 

 

Наскоро The New England Journal of Medicine публикува солидни доказателства за това. Списанието показва снимка на човек, който кара камион от 25 години. Половината от лицето му изглежда гладко и сравнително без бръчки (за възрастта му), но другата половина, която по-често е била изложена на слънцето, изглежда много по-състарена, като пораженията от слънцето върху нея си личат. 

NEWS_MORE_BOX

 


Не всички слънцезащитни продукти са мазни. Цапането на дрехите с тази козметика кара много хора да я избягват, защото някои мазни петна трудно се премахват. Но вече индустрията за производство на слънцезащитни кремове се развива, въвеждат се нови формули. Те са с по-натурални съставки, щадящи кожата, все по-леки и с колкото се може по-малко мазнини. От няколко години хит са спрейовете, с които кожата се напръсква и всичко бързо попива в нея. Те не съдържат оксибензони и парабени, които се свързват с рак на кожата.

 

Можем да предотвратим стареенето на кожата – чрез ежедневна употреба на слънчезащитни средства. Проучване, проведено в Австралия през 2017 г., сравнява кожата на две групи хора, едната от които ползвала никаква защита на кожата. След четири години и половина, при хората от нея се наблюдава увеличение на кафявите петна и фини линии по кожата. 

 

Дерматолозите препоръчват през пролетта да намажем поне лицето и ръцете със слънцезащитен крем, най-добре преди да излезем от вкъщи. След това трябва да поднявяваме протекцията на всеки час, за да не изгорим. Хората с по-светла кожа трябва да използват фактор 50+.