Също както незащитената кожа, косата ни също може да изгори на слънце. Макар да не са толкова популярни, колкото слънцезащитните продукти за кожа, тези, предпазващи косата, също носят своите безспорни ползи.

 

Ултравиолетовите слънчеви лъчи увреждат косата и повърхностно, и в дълбочина. Нещо повече – негативното им въздействие поразява и космените фоликули и може да наруши нормалния растеж на косъма. Затова защитата на косата от слънцето следва да е толкова стриктна, колкото и кожната защита.


 

Продължителното излагане на косата на пряка слънчева светлина води до:

  • Дехидратация на косъма;
  • Пресушаване и загуба на естествения му блясък;
  • Изветляване на косата, независимо дали тя е с естествения си цвят, или е боядисана;
  • Разрушаване на белтъчните компоненти на косъма, поддържащи структурата и формата му;

 

Негативните последствия от незащитеното излагане на косата на пряка слънчева светлина се засилват допълнително от честото й мокрене. Когато е влажна, косата е много по-уязвима за вредното въздействие на ултравиолетовите лъчи и последствията от формираните свободни радикали са в пъти по-сериозни. Всичко това обяснява защо проблеми като цъфтящи краища, чуплива или спластена коса са толкова чести през пролетта и лятото.

 

Увреждането на незащитената коса под влияние на ултравиолетовите лъчи може да намали и ефекта от ползването на различни козметични продуки. Затова е добре да се подбират такива, които успоредно с подхранването на косата, осигуряват и съответната защита от слънцето. Още по-добрият вариант е да се употребяват домашно приготвени слънцезащитни продукти за коса, които са с ясен състав и не крият рискове от негативни въздействия върху косъма или скалпа.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Една изцяло природна комбинация, която може да осигури слънцезащите и качествена грижа за косата в топлия период на годината, включва масло от гроздови семки с розова вода. Разтварянето на няколко капки масло от гроздови семки в розова вода и нанасянето на сместа върху косата действа в 3 изключително позитивни направления: блокира достъпа на ултравиолетовите лъчи към косата, хидратира косъми и придава много приятен аромат. Като алтератива на маслото от гроздови семки може да се ползва масло от жожоба.

 

Редовното нанасяне на тази комбинация от продукти може да осигури необходимата защита на косата от вредните слънчеви лъчи, без нужда от ползване на козметични продукти с неизяснен състав.