Всички обичаме да сме на открито – работейки, водейки децата на разходка в парка или просто релаксирайки в двора на някое кафене. Докато умереното излагане на слънце е здравословно и има пряка роля в производството на витамин Д, то прекомерното излагане в часове със силно слънцегреене и без защита може да доведе до сериозни увреждания на кожата.


Невидимите УВ лъчи са добре познат фактор, имащ отношение към слънчевото изгаряне, фотостареенето на кожата, хиперпигментацията, а в дългосрочен план и за рак на кожата.


УВА-лъчите проникват дълбоко в кожата и имат отношение към дългосрочните ѝ увреждания – дехидратиране, преждевременно състаряване, засилване на хиперпигментацията, нарушения в структурата на ДНК и не на последно място са стимул на канцерогенеза – съответно имат пряка връзка с рака на кожата. За разлика от УВА, УВБ-лъчите проникват само в най-горните кожни слоеве и водят до непосредствени увреди на кожната повърхност – пример е слънчевото изгаряния.Освен познатите УВА- и УВБ-лъчите, значимо влияние за кожата има една подценявана част от видимия спектър на слънчевата светлина, а именно т. нар. високоенергийната видима светлина (HEVIS).


Спектърът на слънчевата светлина се простира от УВ-лъчите с къса дължина на вълната до инфрачервените лъчи с по-дълга дължина на вълната, като видимата светлина се намира между тях. Синьо-виолетовият диапазон на видимата светлина е известен още и като високоенергийна видима светлина. Последните проучвания сочат, че лъчите от нейния спектър могат да оказват влияние върху кожата. Това откритие е сравнително ново и все още остава подценяван аспект на слънцезащитата.


Лъчите на високоенергийната видима светлина проникват в епидермиса, както и в дермата, където провокират производството на свободни радикали. Те от своя страна оказват стимулиращо действие върху клетките, повишавайки производството на ензими, които разрушават колагена и еластина. Ефектът е преждевременно стареене на кожата. Освен това HEVIS светлината може да стимулира производството на меланин и по този начин да засили процеса на хиперпигментация.


HEVIS светлината има по-малко енергия, в сравнение с УВ радиацията и въздействието ѝ върху човешката кожа често се подценява. Затова дори продукти с много висок слънцезащитен фактор могат да се окажат недостатъчни за осигуряване на цялостна защита на кожата.


Когато избираме слънцезащитни продукти, основен фактор е осигуряването на най-добрата защита на кожата от УВА- и УВБ-лъчите. Но подбирайки формули, които се борят с оксидативния стрес (причиняван и от HEVIS светлината) можем да се борим с процеса на фотостареенето и хиперпигментацията.


Хиперпигментацията е не само козметичен проблем, тъй като тя създава изразен в различна степен и емоционален дискомфорт. Обичайно хиперпигментните петна се появяват първо по видимите части на тялото, които са изложени на пряка слънчева светлина. Същевременно хиперпигментацията е едно от основните козметични предизвикателства, с които дерматолозите по целия свят срещат, поради налагащото се дълготрайно лечение. Това изисква продуктите, които се използват да бъдат не само ефикасни, но и да бъдат безопасни.


Дори слънцезащитните продукти с най-висок защитен фактор като SPF 50+ не филтрират напълно УВ-лъчите. Следователно, кожата може да бъде увредена от слънцето. Освен това, УВ-лъчите проникват в по-дълбоките кожни слоеве и стимулират производството на свободни радикали, които причиняват оксидативен стрес.


Ликохалкон А е съединение, изолирано от растението лакрица, познато с мощните си противовъзпалителни свойства и силен антиоксидантен ефект. Ликохалкон А помага да се неутрализират свободните радикали, които се образуват под действието на УВ-лъчите и HEVIS светлината, като по този начин защитава по-дълбоките кожни слоеве на кожата.


Глициритиновата киселина е друго съединение, което също се извлича от растението лакрица и има отношение към естественото възстановяване на ДНК от тялото, когато кожата е била увредена от УВ-лъчите.


Серията продукти за слънцезащита на марката Eucerin® с Аdvanced Spectral Technology комбинира високоефективни УВА и УВБ филтри, с антиоксиданта Ликохалкон А, който неутрализира свободните радикали, произвеждани под въздействието на УВ-лъчите и HEVIS светлината. Освен това, формулата съдържа и Глициритинова киселина, която подпомага собствените възстановителни механизми на ДНК.


Eucerin® Pigment Control Слънцезащитен флиуд SPF 50+ с Advanced Spectral Technology  е продукт, който освен фотозащита осигурява контрол върху процеса на хиперпигменатция. Новата, патентована активна съставка Thiamidol атакува кожните участъци с хиперпигментация, като освен действие за намаляване на тъмните петна, молекулата се бори активно и срещу повторната им поява.


Всички съставки на пазара към момента са тествани върху гъбни ензими, поради факта, че това е икономически по-изгодно. Но хората и гъбите са много различни. Субстанции, които предотвратяват пигментацията при гъби, невинаги имат същия ефект и при хора. За разлика от това Thiamidol ефективно третира образуването на меланин в кожата, докато същевременно остава толерантна към нея.


Безопасността е от изключителна важност, тъй като хиперпигменатцията изисква дългосрочно лечение, а повторната ѝ проява при спиране на терапията е често срещан проблем. Причината е че основният рисков фактор за появата на пигментни петна по кожата е именно слънцето, на което сме изложени ежедневно.