Слънчевите очила трябва да се подменят най-малко веднъж на всеки 2 години, твърдят учени.
 
Причината е, че с времето, защитата на очилата срещу вредното въздействие на слънчевите лъчи отслабва и така вредим на очите си. Без адекватен UV филтър, окото е изложено на пряката слънчева светлина, което може да доведе до дългосрочни и необратими увреждания на зрението, подчертават специалистите. 
 
Бразилски учени вече призоваха за създаването на по-строги стандарти, които да тестват качеството на слънчевите очила, така че по-прецизно да се установяват безопасните граници на филтрите. 
 
Нов тест показва, че тъмните очила са безопасни за употреба в продължение на до 2 години. Най-уязвими са жителите на тропическите страни, тъй като UV нивата там са изключително високи през лятото и остават високи и през зимата. 
 
Ето защо, слънчевите очила специално в южното полукълбо би трябвало да се подменят по-често, в сравнение с тези, използвани в другите части на света.
NEWS_MORE_BOX
 
 
Същото важи с пълна сила и за лещите. Установено е, че те могат да бъдат увредени по-лесно в резултат на системно излагане на пряка слънчева светлина, смятат експертите. 

Какви са последствията?

Носенето на слънчеви очила, които не осигуряват качествена защита от вредното влияние на лъчите, може да причини оток, замъглено виждане, кривогледство и подути очи, изтъкват специалистите. 
 
Някои от по-страшните последствия са дори катаракта, увреждане на макулата и други. 
 
„Очното здраве е сериозен проблем в световен мащаб, но особено в тропическите страни, където UV индексите са изключително високи през лятото, ситуацията е още по-притеснителна“, обяснява прод. Лилане Вентура от Университета на Сао Пауло, цитирана от Daily Mail. 
 
По думите и слънчевите очила играят важна роля в осигуряването на здравето и безопасността на окото и техните стъкла трябва да осигуряват адекватни UV филтри.