Слънчевите очила често се възприемат основно като моден аксесоар и много малко от нас реално се замислят за това да си купят такъв модел, който наистина да ги предпазва от вредните УВ лъчи.


Според д-р Даяна Селдомридж, клиничен говорител на Американската академия по офталмология носенето на слънчеви очила без 100% защита от УВ лъчите реално представлява сериозен риск за състоянието на всички структури на окото, а не само на повърхностните – конюнктива и роговица.


Независимо от сезона, излагането на слънце може да увеличи риска от развитие на катаракта и дори някои типове ракови образования. Същевременно защитата от слънчевите лъчи е съвсем лесно достижима – но с правилно подбраните стъкла. И под достижима се има предвид, освен наличието на защитни стъкла на пазара, така и ниската им цена, освен ако не залагате на определена марка.Специалистът обяснява, че трябва да се купуват само слънчеви очила с етикет 100% защита от UV-A и UV-B или UV400. Ако не сте сигурни дали Вашите слънчеви очила осигуряват подходяща защита, можете да ги тествате за УВ безопасност с фотометър в магазин за оптика.


Слънчевите очила с по-големи стъкла могат да осигурят значително по-голяма защита, тъй като осигуряват и по-добро покритие, съответно предотвратяват навлизането на слънчева светлина отстрани.


Освен това стъклата чисто механично предпазват очите от вятър, прах и не на последно място от сухота в очите, която допълнително може да се засили от прякото слънчево греене. Все повече се говори за наличието на фини прахови частици във въздуха, но не само те са проблем. По-едрите прахови частици също се разпространяват при ветровито време и може да бъдат изключително дразнещи за конюнктивата


Важно е да се отбележи, че и по-високата цена на очилата не гарантира добра защита. Докато има етикет 100% УВ защита дори и евтините слънчеви очила осигуряват ефективна защита на очите.


По-тъмните лещи или поляризираните лещи не блокират повече слънчева радиация. Поляризираните лещи могат да намалят отблясъците, идващи от отразяващите повърхности, правейки дейности като шофиране или водни спортове по-ненатоварващи и по-приятни.

 

Цветът също няма значение. Стъклата могат да бъдат в кехлибарен, сив, зелен или друг нюанс, но единственото нещо, което има значение при тези избори, е личното предпочитание.


Източници:
https://medicalxpress.com/news/2021-08-sunglasses-equal-eye.html?fbclid=IwAR2fbjsQF0L3cQtOuHl_e82Xd9ERjUMuPQPnC8hhHODPFS1kVgpeDW9zY2w
https://preventblindness.org/protect-your-eyes-from-the-sun/