Че продължителното излагане на пряка слънчева светлина е вредна за кожата става все по-ясно през последните години. Негативни данни продължават да се събират и за ефекта от солариума, но той все още се предпочита като много удобно средство за целогодишно събиране на тен. Масовото навлизане на солариумите е повод експертите да подложат на съмнение здравословността на съвременните течения в разкрасителните процедури.

 

Те дори посочват няколко скрити ефекта на солариумите, които рядко се изтъкват, но задължително трябва да се имат предвид.


 

Събирането на тен на закрито е много по-опасно, отколкото на открито
Едно от изтъкваните предимства на солариумите е възможността за точно дозиране на облъчването с ултравиолетови лъчи. Истина е, че силата на ултравиолетовата радиация на слънцето се мени непрекъснато и не можем да преценим какво облъчване ще получим на открито, но в това отношение солариумът има един съществен и опасен недостатък. Изчислено е, че ултравиолетовото облъчване в солариума носи голямо количество UVA лъчи, които най-силно и дълбоко увреждат кожата. Според експертите хората, които често посещават солариум, получават 12 пъти по-голямо облъчване с UVA лъчи в сравнение с тези, които събират естествен тен на открито. В дългосрочен план това им носи около 75% по-висок риск от поява на злокачествени образувания по кожата.

 

Тенорексия – солариумът пристрастява
Сред любителите на тъмния тен в последните години се наблюдава развитието на една специфична обсесия, означавана като тенорексия, или мания за тъмна кожа. В нейния плен попадат основно посещаващите солариума, които все по-трудно с времето получават удовлетворение от интензивността на тена си. Това в пъти повишава риска от непоправимо увреждане на кожата, а допълнителен риск идва от факта, че липсва контрол на честотата на посещение на солариума.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Тенът не предпазва от изгаряне на кожата
Широко разпространено схващане сред хората с по-светла кожа е, че посещението на солариум преди дълга почивка на море може да ги предпази от прекомерно изгаряне на кожата. Истината е, че бързо полученият изкуствен тен не носи допълнителна защита на кожата при излагане на слънце. Рискът от изгаряне остава същият, а вредите от солариума не може да бъдат неутрализирани, напротив – излагането на слънце може само да ги влоши.

 

Ясно е, че прекомерното потъмняване на кожата, независимо дали на открито под слънцето, или на закрито под солариумната лампа, носи повече вреди, отколкото ползи. Задължително остава условието за ползване на качествени слънцезащитни продукти, чиято роля в солариума се оказва в пъти по-важна, отколкото на открито.